Проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на ТУ – Варна, преподаватели и студенти са сред 460-те участници в двудневното международно събитие, което започна на 2 септември 2024 г. в Икономическия университет – Варна. Организатор на форума е Община Варна в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините в Република България и ИКТ Клъстер Варна.

Форумът, с модератор Антоанета Хинева, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна, беше официално открит от кмета на Варна, Благомир Коцев, и уважен от проф. д-р Андрияна Андреева, областен управител на област Варна, Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, водещи бизнес организации и проф. д-р инж. Артур Кордон, международно признат експерт в прилагането на изкуствен интелект в индустрията.

Събитието се провежда в хибриден формат, а в първия ден в него присъствено взеха участие с презентации студентите на ТУ – Варна: Сирма Казакова, Десислава Георгиева, Айнур Юсуф Генч, Теодор Георгиев Тонев, Илиана Атанасова, Виктор Иванов, Мартин Казаков и Росица Славова. Те представиха своите теми за иновации и дигитални решения в образованието, ролята на изкуствения интелект за младите хора и демонстрираха изследователски проекти и технологични разработки. Водещи модератори в съпътстващата секция „Учащите във Варна представят“ бяха доц. д-р Елена Колева и гл. ас. д-р Севдалина Георгиева от Департамента по езиково и продължаващо обучение и спорт в ТУ – Варна.

През първия ден беше изнесена и презентация на тема: „Изкуствен интелект и образование – предизвикателства, възможности и ползи“ от проф. д-р Тодор Ганчев, преподавател в катедра „Компютърни науки и технологии“ в ТУ – Варна и заместник-председател на ИИЕЕ България.

Предстои във втория ден на форума да вземе участие и доц. д-р Христо Ненов, заместник-ректор по научна дейност и електронно управление на Техническия университет – Варна, с темата: „Образованието през парадигмата на хуманизма и изкуствения интелект“.