Скъпи студенти, преподаватели и служители,

На днешния ден, 22 септември, България празнува своята Независимост – символ на смелостта, силата и духа на българския народ. Събитията от 1908 година бележат не само политическа победа, но и затвърждават идеята за самостоятелност и национално достойнство. Независимостта ни е едно от най-ценните постижения в нашата история и продължава да бъде източник на вдъхновение и стремеж към свобода и отговорност.

Този празник ни напомня, че както преди, така и днес, пътят към напредък изисква обединение, усилия и целеустременост. Вие, уважаеми преподаватели, служители и студенти на Технически университет – Варна, сте съвременните носители на този стремеж. Вие, с вашия труд, знания и амбиции, допринасяте за бъдещето на България, като я правите по-силна, иновативна и независима.

Нека този ден бъде повод за гордост и мотивация да продължаваме да изграждаме бъдещето заедно, със същата решителност и увереност, каквато демонстрираха предците ни. Уверен съм, че с усилията на всеки един от нас ще продължим да постигаме нови успехи, както за университета, така и за нашата държава.

Честит празник на всички!

проф. д-р Драгомир Пламенов
ректор на Технически университет – Варна