Инициативата е част от проект FUTURE и има за цел да  популяризира иновативни инструменти, интерактивни игри (традиционни и дигитални), платформи и др. методи за кариерно ориентиране, информиране и консултиране, базирани на игри.

В инициативата участват 7 организации от цяла Европа: Фондация на бизнеса за образованието – България (координатор на проекта); CTI – Гърция, EBCC – Португалия, CIAPE – Италия, University of Lodz – Полша, Innovation in Learning Institute – Германия и Aspire-igen – Euroguidance UK.

Конкурсът е насочен към специалисти по кариерно консултиране във всички сфери на образованието и обучението от цяла Европа; кариерни консултанти; педагогически cъветници или психолози в училища, трудови посредници, които в професионалната си дейност се занимават с въпроси на професионалното ориентиране на ученици, студенти, възрастни; обучители в неформалната сфера.

Те могат да се включат в конкурса като: индивидуални участници; професионални екипи, съставени от повече от един участник; смесени екипи, съставени от професионалисти и представители на целевите групи.

Кандидатстването става чрез  електронен формуляр.

Крайният срок е 31 декември 2019.

Кандидатурите ще бъдат оценявани от жури въз основа на следните критерии:

  • иновативност – въвеждане на оригинални, новаторски инструменти, каквито в момента не съществуват в конкретния регион или спрямо съответната целева група.
  • въздействие – практиката да отговаря на нуждите на целевата група и да има доказано въздействие;
  • разпространение – резултатите или самата практика да могат да се използват и от други кариерни консултанти в съответната сфера.

Резултатите ще бъдат обявени през февруари 2020.

Награди

  • Победителят от всяка държава ще бъде награден с участие в учебна визита в Euroguidance Europe, UK.
  • Участниците и екипите, представили трите най-добри практики, ще бъдат поканени да демонстрират своите инструменти по време на финалното събитие в съответната държава в края на 2020.
  • Отличените 3 най-добри инструменти и игри ще бъдат представени в електронна книга и ще бъдат разпространени чрез мрежата на Еврогайдънс в цяла Европа.
  • Всички участници в конкурса, получили над 80 точки, ще получат сертификат, а техните инструменти ще бъдат представени в уебсайта и на Facebook страницата на проекта Future Time Traveller.

Проект FUTURE се финансира директно от Европейската комисия. Той има за цел да трансформира кариерното ориентиране за поколението Z чрез иновативна кариерна игра в 3D виртуален свят "Пътешественик в бъдещето", която запознава младите хора с професиите на бъдещето чрез дигитални приключенски мисии и предизвикателства.

За повече информация на сайта на проекта http://future-time-traveller.eu

Лице за контакт: 
Невена Раковска, Фондация на бизнеса за образованието (координатор на проекта) –  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..