Студенти от Технически университет – Варна почетоха Васил Левски по повод 151-годишнината от неговата гибел

На 19 февруари 2024 г., студенти от Технически университет – Варна се събраха пред паметника на Васил Левски в града, за да отдадат почит на националния герой.

Членовете на Студентския съвет изразиха признателност и възхищение към героя, поднесоха венец и си припомниха неговата жертва и ангажимент към идеалите за свобода и достойнство. С присъствието си те подчертаха значението на Левски за младите и непрекъснатата му роля в историята на България.

Прочети още...

Семинар за учители по английски език в Технически университет – Варна

Семинарът със заглавие "Технологии и ценности в обучението на чужд език" се проведе на 20 февруари 2024 г., и събра множество учители по английски език от Варна и Варненска област. Организатори на събитието бяха Департаментът по езиково и продължаващо обучение и спорт към Техническия университет – Варна, заедно с Издателство "Пиърсън Лонгман".

Прочети още...

Курс за стартиращ бизнес!

🌱 Екипът на проект SeedPlus има удоволствието да ви покани да се включите в „Курс за стартиращ бизнес! 🌱

Готови ли сте да се отправите на пътешествие към иновации, устойчивост и предприемачество? Няма нужда да търсите другаде! Нашият курс за създаване на предприятия е тук, за да ви осигури знания и умения, необходими за създаване на собствен бизнес, който не само  се развива бързо, но и подкрепя кръговата икономика, правейки света по-добро място за живеене.

Прочети още...

Трима студенти от Технически университет – Варна с участие в международния проект EXCEL Winter School

Трима студенти от специалност СИТ, 4-ти курс - Пресияна Димитрова, Кристиян Михалев и Даниел Жеков, представляваха Техническия университет – Варна в международния проект EXCEL Winter School. Даниел и неговият отбор "KAIA" се класираха на трето място в състезанието, където студентите работиха по реални проблеми от ежедневието на Малта и представяха иновативни решения.

Прочети още...

проф. д-р инж. Бохос Апархамян – ръководител на Катедра „Електротехника и електротехнологии“ в ТУ-Варна и доц. д-р инж. Майк Щреблау в предаването " След новините", БНТ, 17.02.2024

Законопроектът за изграждане на ветропаркове в Черно море скара политици и браншовици, чуха се обвинения в лобизъм и заплахи за протести.

Изграждането на ветрогенератори в Черно море е и темата на предаването "След новините" тази вечер. Какво предвижда проектозаконът за ветропарковете, който предизвика бурни дебати и протести последните дни и какви са ползите от внедряването на генераторите - анализ на експерти веднага след края на емисията в 20:30 ч.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Работна среща за методическа подкрепа на учители с педагогически опит до 3 години, в ТУ – Варна

Методическа среща на учители по математика и информатика, информационни технологии, компютърно моделиране и информационни технологии, във връзка с мотивация, индивидуализация в процеса на обучение и прилагане на учебните програми, се състоя на 15.02.2024 г.

Прочети още...

Студентски такси за летен семестър на учебна 2023/2024г.

Уважаеми студенти,

                Напомняме Ви, че в изпълнение на Заповед № 11 от 08.01.2024 година на Ректора на Технически университет-Варна, срокът за заплащане на семестриалните такси за летен семестър трябва да се спази,  а именно:

За ОКС „Проф. бакалавър по…“ и ОКС „Бакалавър“ -  01.03.2024 година (петък).
За ОКС „Магистър“ след висше образование – до две седмици след започване на занятията за летен семестър.

                При положително решение на внесеното за обсъждане предложение за корекция в Закона за висше образование, относно поемане на таксите от страна на държавата, Ви уведомяваме, че Технически университет – Варна ще спази всички законови разпоредби и ще възстанови внесените семестриални такси на студентите държавна поръчка в определения срок.

Ръководство на ТУ - Варна

Лозарството - академична специалност с огромно бъдеще в земеделието у нас

Проф. Мирослав Иванов е един от доайените в академичната област на лозарството. Той е преподавател в Техническия университет във Варна, Катедра "Растениевъдство", както и в Плевенския институт по лозарство и винарство, където работи от 1982 г., но споделя, че от детските си години е в бранша. 

Цялата публикация може да разгледате тук.

Среща на преподаватели от Катедра "Екология и опазване на околната среда" с генералния консул на Република България във Валенсия Надя Кръстева

В началото на февруари 2024 г. се проведе среща между преподаватели от Техническия университет – Варна и генералния консул на Република България във Валенсия, Кралство Испания - Надя Кръстева.

Прочети още...

Студентите от специалност „Защита на населението при бедствия и аварии“ в ТУ – Варна проведоха практически упражнения по дисциплината „Спасителна подготовка“

Профилиращата катедра „Екология и опазване на околната среда“ осигури практически обучения на високо ниво за студентите си от специалност "Защита на населението при бедствия и аварии".

Прочети още...