Рекордните 120 научни доклада бяха представени от студенти на Студентската научна сесия „Наука в бъдещето" в ТУ – Варна

Традиционната Научна сесия на студентите „Наука в бъдещето“ в Технически университет – Варна беше официално открита на 25 април 2024 г. Сесията започна с приветствие от проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на университета, който сподели: „Радвам се, че възстановяваме традицията след пандемията и отново провеждаме Студентската научна сесия с голям интерес и ръст в броя на участниците – 119 със 120 доклада тази година, в 10 секции. Моите спомени за този форум са от първото му издание и се радвам, че просъществува благодарение на студентите и с подкрепата на Община Варна. Успех на всички участници!

Прочети още...

Студенти от ТУ – Варна дариха кръв и надежда

За пореден път студентите от Технически университет – Варна доказаха своята ангажираност и социална отговорност, като се включиха в инициативата за кръводаряване „Дари кръв, спаси живот“ на 24.04.2024 година.

Прочети още...

Работата на д-р инж. Аспарух Атанасов от Добрич пренася земеделието в бъдещето

Докторска степен защити инж. Аспарух Атанасов от  Добруджанския технологичен колеж, който е към Технически университет Варна. Дисертация му е по тема, която е изключително актуална и полезна за региона, а именно „Методи за дистанционно наблюдение в прецизното земеделие и отчитане състоянието на посевите от безпилотен летателен апарат“.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Министърът на образованието и науката, проф. д-р Галин Цоков, посети Технически университет – Варна

Министър Цоков посети Техническия университет – Варна на 22.04.2024 г., придружен от началника на РУО – Варна – д-р Ирена Радева, за да проведе разговор с ръководството на университета относно проблемите и предизвикателствата в образователния процес.

Прочети още...

Катедрата „Електроенергетика” към Електротехническия факултет на Техническия университет във Варна отбеляза юбилей

Катедра „Електроенергетика" в Електротехническия факултет на Техническия университет (ТУ) във Варна отбеляза 50-годишния си юбилей с тържество, съобщиха от екипа на висшето училище. 

Събитието беше уважено от над 400 възпитаници на катедрата от различни випуски, редица представители на институции, академични среди, съсловни организации и партньори от индустрията. Ветераните на катедрата получиха почетни плакети от университета за своя принос към развитието на катедра „Електроенергетика” в областта на науката и практиката през годините.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Катедрата „Електроенергетика” към ТУ-Варна отбеляза 50-годишен юбилей

Катедрата „Електроенергетика" в Електротехническия факултет на Техническия университет във Варна тържествено отбеляза 50-годишния юбилей.

Тържеството беше уважено от над 400 възпитаници на катедрата от различни випуски, редица представители на институции, академични среди, съсловни организации и партньори от индустрията. Почетните места в залата бяха отредени за ветераните на катедрата, които получиха почетни плакети от университета за своя принос към развитието на катедра „Електроенергетика” в областта на науката и практиката през годините.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Катедрата „Електроенергетика” към Електротехническия факултет на Техническия университет във Варна отбеляза 50-годишен юбилей

Почетни плакети за приноса си за катедрата получиха седем именити преподаватели.

Катедрата „Електроенергетика" в Електротехническия факултет на Техническия университет във Варна тържествено отбеляза 50-годишния юбилей с елегантно тържество на 20 април 2024 г. в зала „Импресия" на хотел Интернационал, к.к. Златни пясъци.

Прочети още...

Катедрата "Компютърни науки и технологии" в ТУ – Варна осъвремени лабораторната си база с реновиране на две лаборатории

Катедрата "Компютърни науки и технологии" е най-голямата катедра в ТУ – Варна, която осигурява обучението на значителен брой студенти от специалности като „Компютърни системи и технологии", „Изкуствен интелект", „Компютърни мрежи и комуникации" и „Системи с изкуствен интелект".

Прочети още...

Студенти от спец. „Защита на населението при бедствия и аварии“ посетиха Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна

Практическото обучение беше част от подготовката по дисциплините „Аварийно-спасителна, инженерна и противопожарна техника“ и „Надеждност на инженерната инфраструктура при бедствия и аварии“. Ст. инспектор Върбан Петков – хоноруван преподавател в катедра „Екология и опазване на околната среда“, демонстрира противопожарната техника, с която се работи при сигнали за пожар, както и в тренировъчен режим.

Прочети още...

Успешно приключи Кариерният форум „Технология на успеха“ в Технически университет – Варна

Събитието за поредна година премина успешно в рамките на два дни (17 и 18 април 2024 г.), изпълнени с нови възможности, перспективи, срещи и запознанства. Над 28 фирми от различни сфери на бизнеса взеха участие във форума, тържествено открит от ректора на университета – проф. д-р Драгомир Пламенов.

Прочети още...