Несъмнено трудът на преподавателя е изтощителен и той поне веднъж годишно се нуждае от „презареждане на батериите”. Другата важна потребност за всеки е да смени крайморския въздух с планински. Никак не е случайно, че по серпантините на неповторимите родопски маршрути три от пет преминаващи коли се оказват с варненска регистрация.

 Почивна станция „Чайка” на ТУ – Варна, e в сърцето на Орфеевата планина, в града с най-голяма надморска височина в страната - Чепеларе (1100 м.н.в.). Базата е напълно пригодена за възстановителните нужди на преподавателския, административния и помощния състав. Построена през 1990 г., тя става собственост на университета 10 г. по-късно. През пролетта на настоящата 2012 г. по решение на АС бе основно преустроена.

Поглед към Чепеларе Родопска идилия

Още по-добри, съвременни условия за отдих

Разбира се, и преди обновлението удобствата в „Чайка” бяха, може да се каже, доста прилични. 9-те спални разполагаха с всичко необходимо. Обширните трапезарии бяха снабдени с целия арсенал за приготвяне на храна: от разнообразната посуда до хладилника, готварската печка, скарата. В приземието имаше и малък ски гардероб. Неудобствата се изразяваха главно в липсата на санитарни възли в спалните (ползваха се общи) и в поостарялото обзавеждане.
След коренното преустройство всяко спално помещение вече разполага със собствен санитарен възел и кабелна телевизия с над 100 програми (екраните на телевизорите са плоски). В трапезариите всичко – от чашките до хладилниците и телевизорите - е новозакупено. Налице са и две напълно нови (при това безплатни за почиващите) придобивки – фитнес зала и сауна.

Стая в базата Трапезария

Фитнес залата разполага с най-ползваните уреди на марката Kettler: комбиниран уред за цялото тяло, лежанка с тежести и гири, кростренажор, велоергометър, гребен тренажор, бягаща пътечка, уред за коремни преси. Сауната за релакс е изградена по всички съвременни правила, с регулатор на температурата за паронасищането посредством съответно загретите камъни.

Фитнес залата Ски гардеробът