НАГРАДА “ВАРНА” ЗА ПРОФ. ТОДОР ГАНЧЕВ ОТ ТУ-ВАРНА

Изкуствен интелект ще превежда корабите във Варненския залив в мъгла и сняг

Проф. Тодор Ганчев и студенти от Техническия университет в града работят по цифров двойник на залива.

“Образование 4.0” е съвместна инициатива на Vivacom и в. “24 часа” за дигитална трансформация на образованието.

Проектът си поставя за цел да популяризира ползите от дигитализация на българските училища и университети чрез въвеждане на технологии, нови методи на преподаване в сигурна виртуална среда и подходящо съдържание.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Във Варна започва строителството на първата българска еко яхта

Започва строителството на първата изцяло електрическа еко яхта, която ще бъде построена във Варна от компанията за малотонажно корабостроене „Галера 07“

9-метровият прототип ще премине ходови изпитания в края на годината.

Електрическата яхта има изключително стилни черти и следва да даде път за серийно производство на екологични плавателни съдове за дневни излети на море, в затворени водни басейни и по вътрешни водни пътища.

Цялата публикация може да разгледате тук.

В Техническия университет обсъдиха екотехнологичните системи в морския транспорт

Вчера работна среща, организирана от Корабостроителен факултет на ТУ-Варна събра ученици от Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, студенти и преподаватели от специалностите „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми", „Корабостроене и морска техника“, „Инженерна екология“, Морския квалификационен център, представители на научни организации и бизнеса. Бяха представени изследователски проекти на участниците – разработени от тях екотехнологични системи за оптимално управление на енергията на кораба, за намаляване на разходите за гориво и идейни проекти, в които се използват различни източници на енергия като вятър, алтернативно гориво, батерии и хибридни системи.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Кариерна борса ще се проведе за три дни в ТУ-Варна

Тридневна кариерна борса "Иновации в електротехниката, електрониката и автоматиката“ ще се проведе днес (15 май), утре и вдругиден във фоайето на Електротехническия факултет на Технически университет - Варна, съобщи Областния информационен център.

По време на кариерната борса фирмите ще се срещнат със студенти в сферата на професионално направление "Електротехника, електроника и автоматика", "Информационно-комуникационни технологии“ и други. Студентите ще имат възможност да се включат в лекциите "Подготовка на автобиография, мотивационно писмо и подготовка за интервю пред работодател“ и “От пясък до чип, интелигентна автоматизация за производство на интегрални схеми".

Цялата публикация може да разгледате тук.

Изявени студенти на ТУ-Варна ще бъдат отличени за 24 май

В навечерието на празника на българската култура и просвета, Академичното управление на Технически университет - Варна ще отличи свои изявени ученици, научи Varna24.bg .

Целта на самодейността е насърчаването на пълноценното развиване на младежите, построяването на дейната им гражданска позиция и ангажираност в обществото. На студентите от първи до четвърти курс на образование ще бъдат връчени девет награди – шест самостоятелни и три групови.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Над 200 бакалаври и магистри от Випуск 2022 на Факултет по изчислителна техника и автоматизация при ТУ-Варна се дипломираха на тържествена церемония във Фестивален и конгресен център – Варна ипломите си на тържествена церемония

Тържествено връчване на дипломите на повече от 200 абсолвенти на Факултета по изчислителна техника и автоматизация при Технически университет – Варна се състоя на 28 април 2023 г. За церемонията в препълнената зала 1 на Фестивалния и конгресен център бяха дошли много близки и приятелите на завършващите.

Цялата публикация може да разгледате тук.


Над 200 бакалаври и магистри от Випуск 2022 на Факултет по изчислителна техника и автоматизация към ТУ-Варна получиха дипломите си на тържествена церемония във Фестивалния и конгресен център. Приятели и близки на завършващите препълниха Зала 1 на ФКЦ.

Специално приветствие към завършващите студенти поднесе ректорът на Техническия университет във Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев. Той подчерта, че в университета са увеличени всички коефициенти за качество на обучението и това важи за всички професионални направления.

Цялата публикация може да разгледате тук.


Тържественото връчване на дипломите на абсолвентите на Факултета по изчислителна техника и автоматизация се състоя на 28.04.2023 г. пред близките и приятелите на завършващите в препълнената зала 1. Под звуците на студентския химн бяха посрещнати проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, ректор на Технически университет – Варна, доц. д-р инж. Мария Маринова и проф. д-р инж. Валентина Маркова, зам.-ректори, инж. Веселин Миланов, помощник – ректор, доц. д-р инж. Мариела Александрова, декан на ФИТА, доц. д-р инж. Венцислав Николов и доц. д-р инж. Милена Карова, зам.-декани на факултета и ръководителите на катедри: доц. д-р инж. Никола Николов, катедра „Автоматизация на производството”, доц. д-р инж. Емилиян Беков, катедра „Електронна техника и микроелектроника”, доц. д-р инж. Христо Вълчанов, катедра „Компютърни науки и технологии”, доц. д-р инж. Николай Костов, катедра „Комуникационна техника и технологии” и доц. д-р инж. Виолета Божикова, катедра „Софтуерни и интернет технологии”.

Цялата публикация може да разгледате тук.

В ТУ – Варна отчетоха напредък по проекта за цифров двойник на Световния океан

Научен екип на Технически университет – Варна, с ръководител проф. д-р инж. Тодор Ганчев, проведе работна среща по проект ILIAD. Учените работят съвместно с 55 партньори от 18 държави за създаване на цифров двойник на Световния океан.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Морския квалификационен център при ТУ-Варна завърши пореден курс за подготовка ...

Морския квалификационен център при ТУ-Варна приключи следващ курс за подготовка на капитани на азимутални кораби (танкери) от индийската компания МАРИТЕК, които бяха за една седмица на образование в единствения симулатор от сходен жанр в района.

Подготовката протече по профилирана стратегия, включваща създаване на профилиран корабен модел по сходство на транспортен съд, с който разполагат във флота на компанията, както и профилирани среди (пристанища и реки), в които плават капитаните на компанията, научи Varna24.bg .

Цялата публикация може да разгледате тук.

 

МКЦ при ТУ – Варна подготви капитани от индийската компания „Маритек“

Морският квалификационен център при Технически университет – Варна завърши пореден курс за подготовка на капитани на танкери от индийската компания „Маритек“, които бяха за една седмица на обучение в единствения симулатор от подобен род в региона, съобщиха пред Maritime.bg от учебното заведение. 

Цялата публикация може да разгледате тук.