Техническият университет във Варна прилага съвременни подходи във взаимодействието си с медиите, каза ректорът проф. Драгомир Пламенов

ехническият университет във Варна е част от голямата университетска общност в България и активно се ангажира с всички съвременни подходи по отношение на взаимодействието между наука,  университети, медии. Това каза ректорът на Техническия университет във Варна – проф. Драгомир Пламенов, в онлайн включване по време на 19-ата Световна среща на българските медии. Третият панел от форума се провежда в Измаил и е на тема „Науката и университетите в българските медии“.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Списание Матурант

Списание Матурант, юнския брой Република Северна Македония

Цялото списание може да разгледате тук.

Учители, студенти и ученици пренесоха символично олимпийския огън по алеите на ТУ-Варна

Студенти, преподаватели, служители от Технически университет-Варна, ученици и учители от професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Акад. Благовест Сендов" пренесоха символично олимпийския огън по алеите на ТУ.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Техническият университет във Варна подготвя магистърска програма със Стопанската академия в Свищов

Нова магистърска програма „Техническа и застрахователна експертиза в транспорта“ се предлага от тази есен в редовна и задочна форма на обучение с професионална квалификация „магистър-инженер“. Програмата е свързана с автомобилното застраховане и ще покрие нуждите на фирмите от застрахователния бранш. ТУ – Варна ще осигури основната подготовка, а един от семестрите ще водят преподаватели от Стопанската академия в Свищов.

Цялата публикация може да разгледате тук.

ТУ – Варна запазва таксите за обучение на студентите

Технически университет – Варна предлага обучение в 31 специалности за бакалавърска степен, 4 специалности за професионални бакалаври и 42 магистърски програми, като таксите за обучение за предстоящата учебна 2024/2025 година ще останат непроменени.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Продължава кандидатстудентската кампания в Техническия университет във Варна

Продължава кандидатстудентската кампания в Техническия университет във Варна. До средата на този месец се приемат документи за втория основен етап на прием, а класирането ще е в края на юни. 
Очакванията са запълването на местата да бъде над 90 процента. 92 на сто от местата в ТУ-Варна бяха запълнени през миналата учебна година. "Това е едно сериозно постижение на базата на демографските проблеми", подчерта за Радио Варна ректорът на висшето учебно заведение проф. Драгомир Пламенов. 

Цялата публикация може да разгледате тук.

Десетки награди за студентите в ТУ-Варна

Десетки са наградите, получени от студентите в Техническия университет във Варна през тази година. Висшето училище се гордее със студентите, заели призови места в националните олимпиади по програмиране, математика и електроника. „Имаме студенти с много добри прояви в областите на спорта и на изкуството“, каза за Радио Варна ректорът на Техническия университет професор Драгомир Пламенов.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Намаляват кандидатите за морски специалности в българските университети

Все по-малко млади хора желаят да се обучават в морски специалности. Една от причините е демографската криза и намаляващият брой на кандидат-студентите.

Друга причина е, че работата на море е тежка, макар да осигурява сравнително добри доходи. Това каза за Радио Варна ректорът на Техническия университет във Варна професор Драгомир Пламенов. 

Цялата публикация може да разгледате тук.

Техническият университет във Варна подготвя съвместна магистърска програма със Стопанската академия в Свищов

Техническият университет (ТУ) във Варна подготвя нова магистърска програма съвместно със Стопанската академия в Свищов, каза за БТА ректорът на висшето училище проф. Драгомир Пламенов. По думите му тя е свързана с автомобилното застраховане, а целта е първият прием по нея да бъде реализиран още през новата учебна година.

Цялата публикация може да разгледате тук.