Корабостроене

Светлин Стоянов: Корабостроенето предоставя значителни възможности за работа и реализация както за средните, така и за висши кадри

Кариерен форум „Дигитализация, иновации и перспективи в корабната индустрия“ в Технически университет – Варна.
Форумът се проведе на 15 ноември 2023 г. в Технически университет – Варна със съдействието на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт, Кариерен център и Студентски съвет при университета.

Цялата публикация може да разгледате тук.

 

Корабостроенето в България има нужда от 200 нови кадри всяка година

Бизнесът, свързан с корабостроенето и кораборемонта, ще има нужда от по 120-150 специалисти със средно образование годишно, каза Светлин Стоянов, председател на Българска национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК), който взе участие на кариерен форум в Технически университет – Варна, 
По думите му това показва направеният от организацията анализ за нуждата от кадри през следващите 20 години. По думите на Стоянов освен средните специалисти, компаниите в сектора ще имат нужда и от по 40-50 специалисти с висше образование всяка година.

Цялата публикация може да разгледате тук.

 

Доц. Пировски: Оживлението в корабната индустрия се разминава със слабия интерес към нея

Тревожно става все по-голямото разминаване между интереса към специалностите, свързани с корабостроенето и корабните машини, които се изучават в Технически университет – Варна и започналия сериозен подем в корабостроителната и кораборемонтна индустрия. Строят се нови цехове, възобновяват се производства, а в същото време твърде малко младежи  желаят да кандидатстват за бъдещи инженери с кариерно развитие в този бранш. Това заяви пред Maritime.bg доц. д-р инж. Христо Пировски, ръководител на катедра „Корабостроене, корабни машини и механизми“ към Корабостроителния факултет при ТУ- Варна.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Добрите практики в областта на техниката

Цялата публикация може да разгледате тук.

През следващите 20 години корабната индустрия ще има нужда от 120-150 средни специалисти годишно, според експерт

Бизнесът, свързан с корабостроенето и кораборемонта, ще има нужда от по 120-150 средни специалисти годишно, каза днес за БТА Светлин Стоянов, председател на Българска национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК). По думите му това показва направеният от организацията анализ за нуждата от кадри през следващите 20 години. По думите на Стоянов освен средните специалисти, компаниите в морската индустрия ще имат нужда и от по 40-50 специалисти с висше образование всяка година.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Кариерен форум „Дигитализация, иновации и перспективи в корабната индустрия“ среща студенти и бизнеса в ТУ - Варна

Кариерен форум „Дигитализация, иновации и перспективи в корабната индустрия“ ще се проведе в Технически университет – Варна днес. Откриването е в 10ч. в Електротехническия факултет. Организатори са Технически университет – Варна в партньорство с Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт. 

Цялата публикация може да разгледате тук.

Огромно е Желанието на Фирмите да Помагат

“Огромно е желанието на фирмите да помагат. Естествено, те имат свой бизнес и са доста ангажирани, така че ние, като ръководство, се опитваме да им създадем максимално добри възможности да се включат в нашия обучителен процес”, коментира доц. д-р инж. Мария Маринова, зам. ректор “Учебна дейност”, ТУ-Варна.

Цялата публикация може да разгледате тук.

В Техническия университет започна Кариерната борса

ехнически университет – Варна откри официално - Кариерна борса „Електроника и устойчив бизнес”.

Форумът постави своето начало на 9 октомври 2023 г. във фоайето на Електротехническия факултет.

Стартът на събитието беше дадено от доц. д-р. инж. Христо Ненов, заместник-ректор „Научна дейност и електронно управление” с думите: „Скъпи колеги, гости и представители на бизнеса, Добре дошли на 4-тата поредна Кариерна борса в Технически университет – Варна! Както всяка година в рамките на борсата ще има две лекции и хакатон от фирма „Балев Корпорейшън”. Надявам се тази кариерна борса да е успешна и да затвърди връзките между студентите и представители на бизнеса във Варна. Успех на всички!”

Цялата публикация може да разгледате тук.

Интересът на чуждите студенти към компютърните специалности расте, каза зам.-ректорът на ТУ-Варна доц. Христо Ненов

През последните две години интересът на чуждестранните студенти към компютърните специалности в Техническия университет във Варна се увеличава, каза за БТА зам.-ректорът по научната дейност и електронното управление на висшето училище доц. Христо Ненов. Той уточни, че в учебното заведение учат младежи от Турция, Сирия, Украйна, Русия, Ливан.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Откриване на новата учебна година

Над 1300 нови студенти приема тази година година Техническият университет във Варна

Над 1200 български студенти и над 100 студенти за англоезиково обучение от десет чужди държави започнаха своето обучение в Техническия университет във Варна, където днес бе даден старт на новата академична година. Първокурсниците бяха приветствани от ректора проф. д-р Драгомир Пламенов с добре дошли, съобщиха от учебното заведение. Той ги увери, че в иновативния и високотехнологичен университет ще могат да развият своя потенциал, но ще намерят и място на активен социален живот и на разбирателство и уважение между студенти и преподаватели. „Тук ще изживеете най-красивите дни от живота си, ще създадете нови и трайни приятелства, ще се издигнете над собствените си очаквания и ще отворите вратата към един нов свят“, каза проф. Пламенов.

Цялата публикация може да разгледате тук.


Тържествено беше открита новата академична година в Техническия университет

Академичното ръководство на Технически университет – Варна за поредна година посрещна студенти-първокурсници, преподаватели и важни гости, в лицето на г-н Пейчо Пейчев, заместник-кмет и временно изпълняващ длъжността на кмет на община Варна, народния представител и член на Парламентарната комисия по образованието и науката доц. д-р Медиха Хамза, г-жа Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна, г-н Огнян Спасов, изпълнителен директор на Стопанска камара – Варна, инж. Димитър Димитров, член на Съвета на настоятелите и „Доктор хонорис кауза“ на ТУ – Варна, управител на АРДЕС Информационни Технологии, представители на бизнеса и ректори на ТУ-Варна от минали мандати.

Цялата публикация може да разгледате тук.


Над 1300 студенти започват обучение в ТУ-Варна

Над 1200 български студенти и над 100 студенти за англоезиково обучение от 10 чужди държави прекрачиха прага на Технически университет - Варна. Това каза ректорът на учебното заведение проф. д-р Драгомир Пламенов.

Цялата публикация може да разгледате тук.

 

Проф. д-р Тодор Ганчев: Няма още закон за отговорността при инцидент с напълно автономен кораб

За бързото навлизане на изкуствения интелект в корабоплаването разговаряме с проф. д-р Тодор Ганчев, ръководител на лаборатория „Изкуствен интелект“ към Техническия университет – Варна. Както вече Maritime.bg информира, под негово ръководство научен екип работи по проекта ILIAD за създаването на цифров двойник на Варненския залив и плавателните канали, който чрез изкуствен интелект ще подобри корабния трафик към пристанището.

Цялата публикация може да разгледате тук.

“Creative Code;” – Клубът, Който Даде Ново Начало за Студентите в ТУ-Варна

Преди няколко години Цветелин и Кристиан вземат смелото решение да създадат място в ТУ-Варна, в което студенти с общи ценности и интереси да обменят своите идеи и да оставят своя траен отпечатък в университета, допринасяйки за развитието му. Въпреки трудностите, които будните младежи срещат по пътя си, те успяват да създадат Creative Code;, който днес е сред най-популярните и активни технически студентски клубове в страната. Техен верен спътник и научен ръководител е проф. д-р инж. Милена Карова, която със своята мъдрост и професионален опит успява да предаде най-добрите уроци на студентите и членовете на клуба.

Цялата публикация може да разгледате тук.