Четири специалности на бъдещето в Технически университет – Варна

През академичната 2022/2023 година, в която Технически университет – Варна чества 60 години от своето създаване, се отчита засилен интерес на кандидат-студентите към ранния прием за новите специалности: „Киберсигурност“, „Изкуствен интелект“, „Строителен мениджмънт“ и „Автомобилна електроника“ (ИТС).

Цялата публикация може да разгледате тук.

Дни на кариерата в ТУ-Варна дават възможност на студентите за срещи с морския бизнес

Студенти от морските специалности: „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“, „Електрообзавеждане на кораба“ в Технически университет – Варна имаха възможност да се срещнат на живо с представителите на водещата в областта на корабостроенето фирма „МТГ-Делфин“ АД в рамките на продължаващите Дни на кариерата в учебното заведение.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Областна администрация подкрепя ТУ-Варна за морски екопроекти

Областният управител на Варна Благомир Коцев изрази своята готовност да подкрепя Технически университет – Варна при реализация на инициативи, свързани с изучаване и опазване на морската екосистема и развитие на Варненска област. Това съобщават от учебното заведение, след проведена среща между Коцев и ръководството.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Проф. Тодор Ганчев: ТУ-Варна разчита на обществена подкрепа за почистването на Варненското езеро

Техническият университет – Варна има конкретна идея за голям проект с мащабно европейско финансиране за устойчиво подобряване на екосистемата на Варненското езеро, за което ще разчита на широка обществена подкрепа, заяви пред Maritime.bg заместник ректорът по научната дейност, проф. д-р инж. Тодор Ганчев. По неговите думи, в момента университетът изпълнява проект „Повишаване на знанията за състоянието на водната среда във Варненското езеро“, финансиран от ОП „Морско дело и рибарство“, който е в напреднала фаза и ще приключи през октомври тази година. Във фокуса на изследванията е анализ на химическия състав на тинята в езерото, какъвто не е правен през последните 20 години, а в миналото има само частични опити с вземането на проби от определени места.

Цялата публикация може да разгледате тук.

Технически университет – Варна с четири нови специалности на бъдещето

ТУ-Варна е модерен и престижен университет с 60 годишна история. Акредитиран е институционално с възможно най-високата оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация в Република България. Предлага модерно обучение, което предоставя отлична перспектива за изграждане на кариера в широк спектър от инженерни професии, агрономство или социален мениджмънт.

Цялата публикация може да разгледате тук.

AES Гео Енерджи сключи договор за сътрудничество с Технически университет – Варна

AES Гео Енерджи, част от AES България, сключи рамков договор за сътрудничество и координация с Технически университет – Варна. Договорът беше парафиран от изпълнителния директор на AES България Иван Цанков и от ректора на Технически университет – Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев.

Цялата публикация може да разгледате тук.

ТУ-Варна уреди стаж за бъдещите инженери по „Възобновяеми енергийни източници“

Техническият университет във Варна уреди стаж за бъдещите инженери по „Възобновяеми енергийни източници“. На 17 февруари 2022 г. във висшето училище беше подписан рамков договор за сътрудничество и координация с фирма „AES Гео Енерджи“, част от „AES България“. Документът бе парафиран от ректора на Техническия университет – Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев и изпълнителния директор на „AES България“ г-н Иван Цанков.

Цялата публикация може да разгледате тук.

„Механичното окрупняване на държавните университети не е продуктивна идея“ - коментира ректорът на Технически университет – Варна, проф. д-р инж. Венцислав Вълчев

„Механичното окрупняване на държавните университети не е продуктивна идея“ - коментира ректорът на Технически университет – Варна, проф. д-р инж. Венцислав Вълчев за Moreto.net във връзка публикациите за обединяване на някои висши училища.

Цялата публикация може да разгледате тук.

„Изкуствен интелект“ и „Интелигентни градове“ ще изучават студентите във Варна

Техническият университет във Варна се изстрелва в бъдещето. Екип на университета с ръководител неговия ректор, проф. Венцислав Вълчев, изпълнява проект за близо 2 милиона лева по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Цялата публикация може да разгледате тук.

На прага на 60-та годишнина на ТУ-Варна: Ректорът проф. Венцислав Вълчев разказва за морските проекти на университета

В първия ден на празничния месец декември, на среща проведена в модерния симулатор на Технически университет - Варна, използван за проектирането на успешната спасителна акция на м/к "Вера Су", ректорът на университета проф. Венцислав Вълчев оповести на живо по БНТ 1 за четири нови, уникални за България, бакалавърски специалности, които университетът разкрива още тази година. Специалностите са (за ОКС Бакалавър): Изкуствен интелект, Киберсигурност, Строителен мениджмънт, Интелигентни транспортни системи (Автомобилна Електроника).

Цялата публикация може да разгледате тук.