С шампионски дубъл ще запомнят тази есен първенците по футбол на ТУ – Варна – ФК „Лесичери“. След победата във вътрешното първенство, студентите от Факултета по изчислителна техника и автоматизация спечелиха и шампионата, организиран от Община Варна в навечерието на студентския празник. На финала на „Купа 8 декември“ бъдещите инженери надделяха в изключително оспорван мач и при много тежки метеорологични условия над отбора на Медицински университет – Варна с 1:0 в редовното време. Победния гол за ТУ – Варна вкара Ахмед Кехайов.


Футболният турнир от „Купа 8 декември“ се проведе от 12 до 16 ноември с участието на девет отбора от висшите училища във Варна – по 2 отбора от ВВМУ, МУ, ИУ и ТУ – Варна и 1 от ВСУ. „Лесичери“ с капитан четвъртокурсника Станислав Йовчев бяха първият представителен отбор на ТУ – Варна. Вторият отбор на Техническия университет в надпреварата беше изключително от първокурсници, които дебютираха на „Купа 8 декември“. Официалното награждаване на победителите в различните спортове в “Купа 8 декември” 2018 ще се състои на 23 ноември в Юнашкия салон.

„Първокурсинците ни играха отлично и заеха почетно четвърто място в крайното класиране, което е много добра заявка, че ще има силна  приемственост в този спорт в ТУ- Варна и можем да очакваме бъдещи успехи“ – сподели треньорът на футболистите, ст. преподавател Иван Иванов от катедра ФВС на ТУ - Варна. – „Имаме много добра възможност за селекция всяка година в нашия университет, а и футболът традиционно е сред спортовете, които младежите харесват и обичат да практикуват. В първите две години от обучението си в ТУ – Варна студентите имат 30 часа всеки семестър от задължителната „Специализирана спортна подготовка“. За морските специалностите задължителният спот е плуване, а всички останали избират между фитнес, тенис на маса, волейбол, баскетбол, футбол. Много от студентите имат опит от детски и юношески отбори, добре тренирани са и със силна мотивация да се занимават с любимия спорт и да се състезават до края на следването си. В трети и четвърти курс като бакалаври и по-късно като магистри остават в представителните отбори и отново тренират доброволно по 30 часа всеки семестър. Това прави по 2 часа седмично – не е много, но наблюдавам, че тези, които продължат, имат стимул и поддържат много добра физическа форма. Студентите, които прекратяват занимания със спорт след 2 курс определено видимо губят тонус, качват излишно тегло, а това – всички знаем, по-нататък се отразява и на здравето. Затова с колегите от катедра „Физическо възпитание и спорт“ винаги препоръчваме, въпреки натовареността с лекции и упражнения по инженерните дисциплини, да отделят време и за спорт. Представителните отбори са чудесна възможност, защото им носят и много емоции от надпреварата и победата в различни състезания.“

По време на футболният турнир „Купа 8 декември“ представителният ни отбор изигра и важен мач от есенния кръг на Държавното студентско първенство по футбол. ТУ – Варна отбеляза поредна победа – този път над отбора на Русенския университет „А. Кънчев“ с 3:1. В очакване на решаващите три мача от пролетния кръг, студентите ще продължат подготовката си с редовни тренировки в залата и на игрището в спортния комплекс в ТУ – Варна.