На 18.02.2021 г. в Технически университет – Варна се състоя работна среща за учредяване на Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Варненски цифров иновационен хъб“ за участие в проект по програма „Цифрова Европа 2021-2027“.

Срещата бе председателствана от проф. д-р инж. Венцислав Вълчев – ректор на ТУ – Варна. В нея взеха участие флотилен адмирал д.в.н. Боян Медникаров - началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, проф. Петър Христов – ректор на ВСУ "Черноризец Храбър“, доц. д-р Божидар Чапаров – зам.-ректор по финанси и проектна дейност в ИУ – Варна, г-жа Клара Димитрова – изп. директор на ВУМ - Варна, проф. д-р инж. Румен Кишев - БАН, инж. Димитър Голодов  - зам. управител на Елдоминвест ООД, г-жа Таня Николова и г-жа Анна Николова – Дирекция „ЕНОП“ в Община Варна, Андрей Дечев – управител на "БГ-Магазин" ООД. На срещата присъстваха и други представители на споменатите университети.

Консултантът по проекта г-н Андрей Дечев, представи основните цели, насоки и изисквания за кандидатстване по тази програма, както и условията за учредяването на Сдружение между варненските университети, бизнеса и общината, за реализирането на проекта.

Сдружението „Варненски цифров иновационен хъб“ ще отговори на нуждите на Североизточен район от предоставянето на най-новия цифров капацитет, включително изкуствен интелект, киберсигурността и други иновативни технологии.

Центърът ще изпълнява функции по повишаване осведомеността и предоставяне на достъп до експертен опит, ноу-хау и услуги в сферата на цифровата трансформация. Ще оказва подкрепа на бизнеса за повишаване на неговата конкурентоспособност, както и ще улесняване трансфера на експертни знания и ноу-хау между отделните региони. Друга важна задача пред него ще бъде предоставянето на достъп до тематични услуги, включително такива, свързани с изкуствения интелект, високопроизводителните изчислителни технологии, киберсигурността и др.

По време на срещата се изясниха важни въпроси по учредяването на сдружението, както и неговите участници. Предложени бяха и съръководители на сдружението – проф. д-р инж. Венцислав Вълчев – от страна на университетите и инж. Йонка Велковска – директор на „Елдоминвест“ ООД – от страна на бизнеса. Координатор на проекта ще бъде проф. д-р инж. Тодор Ганчев – заместник-ректор по научната дейност в Технически университет – Варна.

Предстои учредяване на Сдружението, оформянето на партньорско споразумение и окончателното разписване на проектното предложение.