Центърът за управление на интелектуалната собственост в ТУ – Варна, ЦУИС курс по «Право на интелектуална собственост: авторски права, търговска марка, патенти и полезни модели». Курсът е насочен към попълване на знания в областта на закрилата на ИС за бъдещите инженери и други специалисти, за това как да използват, защитават и управляват създадения от тях интелектуален продукт под формата на компютърна програма, бази данни, изобретение, полезни модели, нови сортове растения,  да започнат свой собствен бизнес или start-off, start-up образувания.

Съдържанието на курса включва общи познания за интелектуалната собственост, обучение по защита на бранд и търговска марка, полезни модели и патенти върху изобретения.  Обучаемите ще бъдат запознати с използването и законовите способи за закрила на създадената от тях интелектуална собственост и как да извличат ползите от нея. Познаването и ефективното използване на интелектуалната собственост във всички сфери на националната икономика е ключов фактор за постигане на технологично обновление и устойчиво икономическо развитие за гарантиране на по-висока конкурентоспособност на всяка икономика, за заемане на добри конкурентни позиции на пазара. Днес всяко стратегическо управление на бизнес образуванията е свързано със ефективното използване, управление и защита на интелектуалната собственост. Понастоящем фирмите отчитат правата върху нематериалните активи като най-важен ресурс в активите на предприятията. До преди 20 години материалните активи в сравнение с нематериалните представляваха около 70% от стойността на дадено предприятие от производствения сектор, а днес това съотношение е в полза на нематериалните активи. Нематериалните активи са осъзнато много по-важни от останалите ресурси във всяка една фирма.

Курсът ще се провежда в 30 лекционни часа, два дни от седмицата, съобразен със свободното време на курсистите. Началото на курса се планира за края на месец май, като часовете ще бъдат разпределени в 4 седмици. Цената на курса е 560 лева, платими по банков път по сметката на ТУ – Варна:
Банка: ОББ АД
IBAN: BG33 UBBS 80023116000310
BIC код : UBBSBGSF

 За повече информация можете да се свържете с ръководителя на ЦУИС и организатор на курса доц. Б. Василева по имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  и тел: 0895527778.