Технически университет Варна зае четвърто място на проведената на 8 май 2021 г. 33-та Републиканска студентска олимпиада по програмиране организирана от Нов Български Университет.  Основният принцип на състезанието е то да се провежда по правила максимално близки до международното International Collegiate Programming Contest, организирано всяка година от престижната Асоциация за изчислителна техника (Association for Computing Machinery - ACM). 

Според регламента всеки отбор се състои от трима студенти, които имат на разположение един компютър в рамките на пет часа за решаване на определен брой задачи, които тази година бяха дванадесет. Поради извънредните обстоятелства породени от COVID-19, това правило беше променено: всеки студент да работи на личния си компютър у дома.

За решаване на задачите могат да бъдат използвани езиците за програмиране C++ или Java. Допуска се всеки университет да участва с повече от един отбор, като крайното класиране се определя по университети, в зависимост от мястото на най-добре класиралия се отбор на университет.

На участие в олимпиадата имат право само университети, обучаващи студенти в научни направления 4.6 – Информатика и компютърни науки и 5.3 – Комуникационна и компютърна техника. Според регистъра на висшите училища в Република България, броят на потенциалните университети участници е 24, като само 9 от тях взеха участие тази година, с общо 19 отбора. Състезанието се провежда с различен домакин всяка година, като тази година това бе Нов Български Университет, който създаде по отличен начин организацията по електронен път. Технически университет Варна и на това издание на състезанието спази традицията да участва, като три отбора се включиха в надпреварата в следните състави:

Отбор TUV_1:
Александър Георгиев - Магистър, спец. Системи с изкуствен интелект -  капитан на отбора
Даниел Атанасов - Магистър, спец. Системи с изкуствен интелект
Иван Яръмов  -  I курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии

Отбор TUV_2:
Иван  Йорданов - III курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии – капитан на отбора
Димитър  Кръстев - III курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии
Белин Герджиков - II курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии

Отбор TUV_3:
Димитър Линов - IV курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии - капитан на отбора
Мустафа Мустафов -  I курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии
Никола Лазаров - I курс, бакалавър, спец. Софтуерни и интернет технологии

Ръководители на отборите са:
гл. ас. д-р инж. Нели Калчева, катедра „Софтуерни и Интернет технологии“
х. ас. инж. Ивелин Ковачев, Смарт Софт ООД

 

Задачите тази година бяха трудни и след тежка борба отбор TUV_1 успя да се представи най-добре от нашите отбори, с което нареди университета ни на четвърто място в крайното класиране с четири решени задачи и за пореден път на първо място сред техническите университети в страната, както и сред всички варненски университети. TUV_2 и TUV_3 също успяха да решат една от поставените задачи. Пълното класиране по университети е следното:

1.Софийски университет "Св. Климент Охридски"
2.American University in Bulgaria
3.ШУ „Епископ Константин Преславски“
4.Технически университет – Варна
5.Нов български университет
6.РУ „Ангел Кънчев“
7.Икономически университет - Варна
8/9. УниБИТ / Бургаски свободен университет

Олимпиадата по програмиране в България започва да се провежда в началото на 80-те години като национална студентска олимпиада по програмиране, като до 1989 г. са проведени девет състезания, след което нейното провеждане се преустановява, главно поради проблеми свързани с промените в страната. След около десет години състезанието се възстановява с организирането на междууниверситетски турнир по програмиране, който се провежда седем пъти и от 2005 г. приема наименованието „Републиканска студентска олимпиада по програмиране“. Според данни от официалния сайт на олимпиадата, най-успешните представяния на нашия университет са: едно второто, едно трето и три четвърти места, между които и тазгодишното.