На 12.05.2021г. в ТУ – Варна се състоя среща между г-н Тодор Петков,  General Manager на  Digital Development Center  на KBC Group N.V. – Branch Bulgaria,  и ръководството на Технически университет – Варна в лицето на Ректора на Университета проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, доц. д-р инж. Мария Маринова - Зам. Ректор УД, проф. д-р инж. Тодор Ганчев - Зам. Ректор НД и гл. ас. д-р Ивелин Иванов, Ръководител на IT отдела.

Основната дейност на Digital Development Center на KBC Group е изпълнение на различни IT проекти в подкрепа на банковите и застрахователни дружества от KBC Group. Първоначалните планове до края на годината включват разкриването на 100 работни позиции в сектора във Варна.

Срещата, инициирана от г-н Тодор Петков,постави началото на  дългосрочно съвместно партньорство между Digital Development Center  на KBC Group N.V. – Branch Bulgaria и  ТУ – Варна в областта на новите IT технологии, изкуствения интелект и киберсигурността.

Г-н Петков представи работата на Центъра, който е част от KBC Group, една от водещите финансови институции в Европа, като наблегна на идеята за неговото разширяване в град Варна и необходимостта от нови кадри. Центърът се занимава основно с изпълнение на IT проекти, които съчетават традиционните банкови технологии с дигиталното банкиране. Следвайки политиката и стратегията им за развитие, през последните години са въведени изключително много нови технологии и съвременни технологични решения.

Проф. Вълчев запозна гостите с капацитета и ресурсите на ТУ – Варна в областта на IT технологиите - обучение на над 500 студента в ОКС „Бакалавър“ и над 100 студента в ОКС „Магистър“ годишно в направлението, академичен състав от над 50 преподавателя, модерни лаборатории, съвременни учебни планове, адаптирани към бързо развиващия се IT пазар, две нови магистърски програми: „Системи за изкуствен интелект“ и „Киберсигурност“, с пряко участие на специалисти от бизнеса и практическа насоченост в обучението, нови научни проекти спечелени през 2021г., в т.ч. проект за 2 мил. лв. по процедурата BG05M2OP001-2.016Модернизация на висшите училища“, редица национални и регионални  проекти в областта, включително и с Община Варна.

 Проф. Ганчев и гл. ас. д-р Ив. Иванов споделиха свои идеи за бъдещо партньорство в областта на изкуствения интелект, киберсигурността и новите технологии, не само в сферата на обучението на студенти, но и докторанти, участие в съвместни проекти и научни изследвания. Проф. Ганчев представи накратко разработването на нова бакалавърска програма 'Изкуствен интелект' на ТУ Варна. Г-н Петков прояви интерес за участие на Digital Development Center на KBC Group в създаването на учебния план.  

Доц. Маринова обясни  възможността на разработване на магистърски програми, насочени пряко към подготовка на кадри за центъра, с включване на преподаватели от него. Разгледана беше възможността за съвместно обучение на студенти от ТУ Варна в KBC Group - Белгия, използвайки възможностите на програма Еразъм+. Разяснена беше и идеята на проект „Студентски практики – фаза 2“ и стартирането на стажантски програми по проекта съвместно с Digital Development Center на KBC Group.

Г-н Петков изрази своето изключително задоволство и удовлетворение от мащабите на дейностите, които ТУ – Варна развива в областта на обучението и  научните изследвания в сферата на IT технологиите. Той сподели, че е впечатлен и твърдо уверен, че в лицето на ТУ – Варна има един достоен партньор за бъдеща работа.

Уточнени бяха следващи стъпки в сътрудничеството между двете институции в посока на подготовка на кадри за IT сектора и в подготовка и реализация на съвместни научни проекти.