ТУ-Варна спечели I-во място в отборното класиране и първо място в  класирането по университети в група Б /природни и технически науки, сигурност и отбрана/ на провелата се на 14-16 май Национална студентска олимпиада по математика (НСОМ),2021 г. Това е най-големият успех, постиган досега в историята на участията на ТУ-Варна в тази олимпиадата.

            Студентите Христо Футакиев и Соня Лазарова получиха златни медали, Иван Йорданов - сребърен, а Мила Ботева - бронзов медал. Поздравяваме ги с трудната, но безапелационна победа. Пожелаваме им още много бъдещи успехи!  

            Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) е състезание в математика между студенти, обучаващи се в образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър”.

            Организирнаа от 1974 г. от висшите училища, Институт по математика и информатика при БАН и Съюз на математиците в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

            Студентите се разпределят в три състезателни групи по следните тематични области:

            Група А – математика, информатика и компютърни науки;
            Група Б – природни и технически науки, сигурност и отбрана;
            Група В – всички неизброени в групи А и Б.

            Право да участва в НСОМ като състезател има всеки студент от бакалавърска или магистърска програма на висше училище в Република България. Студентите се разпределят в три състезателни групи според професионалното им направление.