В  Технически университет – Варна се проведе среща, организирана от катедра „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“ с българското представителство на фирма SKF - шведската компания световен лидер в проектирането и производството на лагери и фирма „Интраком Трейд“ ЕООД - оторизиран представител на SKF за град Варна.

         Тази среща постави началото на едно сътрудничество на ТУ-Варна с един от водещите световни производители на сачмени лагери, уплътнения, смазочни средства, мехатроника и свързаните с тях услуги.

         Продуктовата линия на компанията представи инж. Радомир Караколев, акцентирайки на предлагания от тях специализиран софтуер SKF SimPro Quick за симулация на лагери с един вал. Представеният софтуер може да се използва, както от преподаватели, така и от студенти и докторанти на ТУ-Варна.

         SKF SimPro Quick има за цел да предостави повече инженерни познания и автономност на SKF, за да ускори процеса на проектиране и да оптимизира избора на лагери. Софтуерът изследва лагерната система във вътрешността, от гледна точна на еластичните деформации, както и конструкцията на самите валове, подавайки информация, с която да се предотвратят дефектите от вътрешното натоварване и да се удължи жизнения цикъл на продуктите. 

         „Интраком Трейд“ ЕООД осигуряват на ТУ-Варна пълен, неограничен достъп до специализирания софтуерен продукт - SKF SimPro Quick, с който студентите ще имат възможност да се запознаят и използват в своята учебна практика.

На 19.05.2021 г. беше проведена втора среща с г-н Драгомир Драгнев, представител на фирма „Интраком Трейд“ ЕООД и доц. д-р инж. Таня Аврамова – ВИД Ръководител катедра ТМММ, доц. д-р инж. Стоян Славов – преподавател в кат. ТМММ и доц. д-р инж. Диян Димитров – преподавател в кат. ММЕ, за договаряне осигуряването на софтуерния продукт SKF SimPro Quick и възможността да бъде внедрен в учебния процес.