Събитието е част от конференцията “Достатъчна ли е само страст към корабомоделизма в 21 век?”, която се провежда по проект НФ11/2020 г., финансиран целево от Държавен бюджет. Ръководител на проекта е доц. д-р инж. Петър Георгиев –преподавател катедра ККММ към ТУ-Варна.

Тържественото предаване на дарението се състоя в Университетската студентска читалня и съвпадна с Европейския ден на морето – 20 май.

Гости на инж. Любов Вълкова – дългогодишен ръководител на Университетската библиотека, бяха Стоян Василев – председател на Корабомоделен клуб „Вимпел“,  Иво Чернев – изтъкнат корабомоделист - възпитаник на ТУ-Варна, специалност „Корабостроене“ и  многократен медалист от национални и международни шампионати. 

Пълното издание на полското списание от 2014 до 2020г. е събирано в рамките на различни проекти, включително и такива свързани със Студентски морски клуб при ТУ-Варна. Целта е, предоставяйки ги на библиотеката на ТУ-Варна, където е и единственото в страната обучение по корабостроене, те да станат достояние на повече млади хора, носещи в себе си страст към Корабомоделизма. Ще бъде осигурена възможност  по заявка  да бъдат предоставяни копия на чертежи на корабните модели, публикувани в списанието, както и доставяне на отделен брой.