Сътрудничеството с Европейски университети в тези научни направления осигурява основа и за високо качество на обучението в морските специалности на ТУ Варна.

На 7.04 се проведе работна среща на Ръководството на ТУ-Варна с областния управител на Варненска област г-н Благомир Коцев и заместник областен управител г-н Павел Попов.

На срещата Ректорът на ТУ-Варна проф. Венцислав Вълчев запозна гостите с основните дейности на ТУ-Варна и приоритетите за развитие на образователната институция в научната и проектната дейности. Проф. Валентина Маркова представи два от значимите научно-изследователски проекта на ТУ-Варна, свързани с навигацията и екологията на Варненския залив, синята икономика и опазване на морската екосистема.

Представителите на Областното ръководство оцениха високо научноизследователската дейност на ТУ-Варна и постигнатите резултати.

Текущите проекти на ТУ Варна дават основа за разгръщане на сериозна дейност за подобряване на навигацията, чистотата и екологичните параметри на Варненския залив и езеро.

Г-н Коцев изрази своята готовност Областната администрация на Варна да подкрепя ТУ-Варна при реализация на инициативи, свързани с изучаване и опазване на морската екосистема и развитие на Варненска област.