Технологичните разработки в рамките на проекта ILIAD станаха един от акцентите на панела посветен на иновациите при зеления преход на конференцията "ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА – ИНОВАЦИИ, ИНВЕСТИЦИИ И СПРАВЕДЛИВ ПРЕХОД", организирана от медийния портал DIR.BG и специализирания сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net. Форумът се състоя на 10 юни 2022 г. в София, а Българската стопанска камара бе институционален партньор на събитието.

Целта на конференцията бе да събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите. В откриващия панел участваха европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, както и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

За да представят българската визия в различните панели бяха поканени президентът на Република България, министър-председателят и министри, представители на законодателната и на местната власт.


Събитието беше структурирано около политически и финансов панел, последвани от пет паралелни сесии. В тях бяха обсъдени темите: финансови инструменти за справедлив преход; иновации и изкуствен интелект; енергетика и региони в развитие; климатична отговорност, регулации и технологии на бъдещето; иновации, дигитализация и изкуствен интелект; биотехнологии и земеделие.