ТУ – Варна в лицето на специалистите от Морския квалификационен център завършиха нов уникален проект по пренареждане на буйовете на танкерен терминал в близост до летището на о-в Сейнт Винсент в района на Карибите.

България и морската ни общественост отново бяха представени по достоен начин от морските ни специалисти в ТУ – Варна, като сложната задача беше детайлно симулирана в единствените симулатори предоставящи такава възможност.

Това специализирано изследване беше поискано от капитаните на корабите, които акостират в този морски терминал - Stubbs bay, в сътрудничество със специалистите и капитани от ТУ – Варна, които участват редовно в операциите при сложното заставане на корабите.

Предложеният вариант подобрява способностите на вече изградения терминал, като разпределя в по-добро съотношение силите върху котвените вериги на швартовите буйове, като се отчита по-доброто разположение на кораба спрямо преобладаващите ветрове, течения и вълнение. По този начин амортизацията на швартовите буйове се намаля в пъти, като понижава разходите на фирмата, обслужваща терминала. В симулациите се вижда в детайли, как силите са почти точно балансирани, като същевременно се отваря и по-голямо пространство за маневриране на кораба, с което се подобрява и безопасността по време на операциите.

Оптимизиране на готови терминали, както и предпроектни проучвания на нови пристанищни мощности се превръща в нова добра ниша, в която ТУ – Варна заедно с Морски  квалификационен център успешно работи в последните години, като показва способностите на морските ни специалисти и изграденото доверие, като надежден партньор.