Международна среща на партньорите в проект EUFORIA (“Education Framework for Urban Resilience Innovation Activities”) се проведе в Центъра по предприемачество и иновации към Атинския университет по икономика и бизнес (Athens University of Economics & Business), Гърция  на 16 и 17 юни 2022 г.

Във форума взеха участие представители на иновационните екосистеми от Атина, Варна, Осиек, Авейро и Мюнхен. Представиха се дейностите и напредъка по изграждането на иновационните хъбове за градска мобилност във всеки от споменатите градове, обсъдени бяха и конкретните стъпки за тяхното развитие и бъдещо взаимодействие. Една от най-важните стъпки е насочена към развитието на иновационната екосистема по градска мобилност с участие на представители на академия, бизнес, индустрия, стартъпи и община.

Технически университет – Варна участва активно с компетенциите и опита на научните си екипи. Студенти от университета са включени в обучения за създаване на стартъпи.

EUFORIA е международен проект, финасиран от EIT Urban Mobility, и има за цел да подкрепи предприемаческите екосистеми чрез разработване и прилагане на рамка и модел за създаване на иновационни хъбове за градска мобилност в четири града - Атина, Варна, Осиек и Авейро, с фокус върху ролята на заинтересованите страни - академични среди, местна власт, бизнес, стартъпи. Проектът се подкрепя и от региона на Мюнхен, като партньор, споделящ добри практики и подходи. 

Технически университет – Варна е активно ангажиран в процесите за дефиниране и решаване на специфични предизвикателства, свързани с нуждите на градската мобилност за хората, бизнеса и обществото, следвайки стратегиите за интелигентна специализация и устойчив растеж.