На заседание на Академичния съвет на Технически университет – Варна, в зала 114-а, на 27 юни 2022 г. тържествено бяха връчени дипломите на десет млади учени, които защитиха успешно дисертационните си трудове в областта на техническите науки.

Проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, ректор на Технически университет – Варна поздрави докторантите и им пожела една успешна академична кариера, след което връчи дипломите за образователна и научна степен „доктор“ на: инж. Надежда Цветкова, от Електротехнически факултет, с дисертационен труд на тема: „Разработване и изследване на специални електросъпротивителни пещи за обработка на стъкло“, на Мая Петрова от Факултета по изчислителна техника и автоматизация, с тема на дисертационния труд: „Изследване на методи на машинно обучение за анализ на онкологични заболявания“.

От Корабостроителният факултет докторски степени бяха присъдени на инж. Севдалин Вълчев, за защитен труд „Изследване и контрол на техническото състояние на корабни валопроводи“, на инж. Николай Иванов, с тема на дисертационния труд: „Оценка влиянието на инфраструктурата върху конкурентоспособността на българските морски пристанища“, на инж. Йордан Денев, с тема на дисертационния труд: „Проектиране и строителство на кораба в условията на корабостроително малко и средно предприятие“ ,

От Електротехнически факултет докторска степен беше присъдена още на инж. Юлиян Йорданов,  с  тема на дисертационния труд: „Изследване на взаимовръзките между качество на електрическата енергия и експлоатационните показатели на електрообзавеждането“.

Научни степени „доктор“ получиха и Марияна Мурзова, с тема на дисертационния труд: „Усъвършенстване на организационно-управленските инструменти, повишаващи стойността на бранда“, инж. Светлозар Захариев, с тема на дисертационния труд: „Електронни устройства за високоефективен заряд на акумулаторни батерии“, инж. Георги Желев, с тема на дисертационния труд: „Моделиране на електромагнитни процеси в трифазно индукционно устройство с разцепена фаза“

Успешно се дипломира и докторантът от Факултет по изчислителна техника и автоматизация Гинка Маринова, с дисертационен труд: „Изследване на методи за разпознаване на дистрес от психологически тестове чрез използване на машинно обучение“.