интервю за БТА на проф. д-р инж. Венцислав Вълчев

През новата учебна година в Техническия университет във Варна ще учат младежи от Нигерия, Гана и Етиопия, съобщи днес ректорът на учебното заведение проф. инж. Венцислав Вълчев. Освен от Африка, са записани и много студенти от Турция, Русия, Украйна, Далечния Изток. По думите на ректора общият брой на новозаписаните чуждестранни студенти надхвърля 100.

До момента почти 80 процента от местата по държавната поръчка за новата учебна година са запълнени, допълни Вълчев. Четири са новите специалности в университета – киберсигурност, изкуствен интелект, автомобилна електроника и строителен мениджмънт. Ректорът допълни, че университетът е водещ в страната в обучението по компютърни и информационни технологии, както като преподавателски състав, така и като база за обучение на младите хора.

В университета има и четири защитени специалности. По думите на проф. Вълчев три от тях са в сферата на енергетиката. Четвъртата е свързана с корабостроенето и морската техника.

Ректорът каза още, че Националната рейтингова система отчита сериозно повишаване на качеството на обучението в университета. Всички специалности имат повишение на коефициентите с между 20 и 30 процента, уточни Вълчев.

линк към сайта: https://www.bta.bg/