Нова магистърска програма, насочена към яхтената индустрия ще започне скоро в Техническия университет във Варна.

Днес, 03.08.2022 г. беше подписан договор за сътрудничество между висшето учебно заведение и българското представителство на компанията за яхтен мениджмънт "Swiss Ocean Yacht Management".

"Мега яхтите са нов хоризонт не само за ТУ, но и за цяла България", бяха думите на експерта по морски технологии в университета капитан Андрей Станев, минути след подписването на договора за сътрудничество.

"С този договор, университетът надгражда съществуващите вече морски специалности с нещо, което е широко разпространено в света. Мега яхтите са една нова индустрия за България. Ние ще отворим врати към един нов пазар, който е на върха на технологиите", каза още кап. Станев.

Свилен Воденичаров, управител на българското представителство на една от големите компании за яхтен мениджмънт, благодари на ръководството на Техническия университет и изрази надежда за една успешна съвместна дейност в бъдеще.

"Виждам една чудесна възможност в ТУ с базата, опита и познанията, които те имат. Комбинирано с нашите познания за яхтената индустрия, това ще донесе много ползи не само за университета, но и за България", поясни Воденичаров.

Предстои обучението на капитани, механици, както и специалисти в сферата на киберсигурността и мрежовото оборудване в яхтената индустрия. Според кап. Андрей Станев, новата магистърска програма, която може да стартира още през септември, ще открие много нови възможности за студентите.

Публикация на Радио Варна

Повече можете да чуете на: https://bnr.bg/varna/post/101685782/ahtenata-industria-navliza-v-tehnicheskia-universitet-vav-varna?fbclid=IwAR05DljQyvnAbg7tKe7y1EDLjYlk9xHqnlNiz0Mrd_h8gts27lPfNlNsyzw