Представители на българския офис на световната компания за дигитална трансформация Sutherland Global Services, проведоха работна среща с академичното ръководство на Технически университет – Варна на 30.09.2022 г. На срещата беше подписан договор за дарение на значителен брой компютри за модернизиране на учебните лаборатории в университета.

На срещата присъства г-н Димитър Гълъбов, изпълнителният директор на Съдърланд България и неговия екип, които изразиха увереност, че това е началото на дългосрочно партньорство между Технически университет – Варна и дигиталните отдели на Sutherland Global Services в България.

Ректорът на университета, проф. д-р инж. Венцислав Вълчев благодари за дарението и представи новите специалности – киберсигурност и изкуствен интелект и подчерта, че Технически университет – Варна е водещ в страната в обучението и иновативната дейност в областта на компютърните науки. Двете страни обсъдиха възможностите за обучение на студенти от гост-лектори от фирмата, които работят в сферата на индустриалния софтуер, приложни услуги и сигурност.

Дискутирано беше и разработването на съвместни програми за професионална подготовка на кадри, с цел развитие и създаване на високо квалифицирани IT експерти и ангажирането им в различните сектори и нови проекти на компанията. Компанията разчита на университета като основен източник на IT кадри в Североизточна България.

Гостите проявиха интерес и към реновираната сграда – Софтуерен хъб, в която се помещават софтуерните компании в кампуса на университета.

 

Съдърланд е световен лидер в трансформацията на бизнес процеси с над 60 офиса в 20 страни и над 35 годишна история. От откриването си през 2008 г. в България, компанията нарасна до повече от 2300 служители в страната, които предоставят обслужване на клиенти от 5 различни индустрии на 19 езика в офисите в трите града - София, Варна и Бургас и в режим работа от вкъщи. Обслужваме 22 световно известни бранда, сред които Spotify, Hilton, Veritas и McAfee.