За десета година преподавателите и студентите от катедра „Растениевъдство“ отбелязаха професионалния си празник на 1 февруари 2023 г. със зарязване на лозята в учебно-опитното поле в двора на Технически университет – Варна.

На традиционния ритуал на първото пролетно зарязване присъстваха проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, ректор на ТУ-Варна, академичното ръководство и административния състав на университета, бизнес партньори на катедра „Растениевъдство“, много преподаватели и студенти.

Празникът беше открит от проф. д-р Драгомир Пламенов, ръководител на катедра „Растениевъдство“, който поздрави всички присъстващи с празника и направи първото ритуално зарязване и плисна бъклица с червено вино в корените на лозята „за берекет“.

Поздравително слово към присъстващите отправи и проф. Вълчев, който изрази задоволството си, че традиционния празник е отново възобновен след пандемията и отбеляза, че катедра „Растениевъдство“ се развива отлично и „за м. януари в университета са постъпили два пъти повече кандидат-студенти спрямо миналата година по това време и измежду тези двеста и двайсет, пет са за специалността „Агрономство“, т.е. специалността е търсена, катедрата се е наложила и същото можем да кажем и за университета..“

Събитието продължи с празнична почерпка в оранжерията към учебно-опитното поле на университета и беше уважено от гостите: Антоанета  Русанова, Директор на Държавен фонд земеделие - Областна дирекция Добрич, Златан Йорданов, дългогодишен началник на отдел "Растителна защита" в Областна дирекция по безопасност на храните - гр. Варна, д-р Петьо Бошнаков, собственик на "Шато Бошнаков" и преподавател в Икономически университет – Варна, проф. Златко Златев, управител на Спортна зала „Юнашки салон”, Варна и дългогодишен преподавател в Технически университет – Варна, Павлин Коцев, организатор на традиционния конкурс за домашно вино Варна и бизнесмен, Георги Петров, агроном в Pipeline, България и възпитаник на катедрата, Милена Христова, агроном в Yara България и възпитаник на катедрата, Аглика Григорова, агроном в Fertinagro България и възпитаник на катедрата.