Тържествена церемония за връчване на дипломите на завършилите ОКС „Бакалавър“ и ОКС „Магистър“, випуск 2022 на Корабостроителен факултет при ТУ-Варна се състоя на 10.03.2023 г., в зала 114 на висшето техническо училище. Облечени с академични тоги и шапки, в присъствието на своите родители, приятели и близки, дипломантите получиха поздравления от заместник-ректор, декан на факултета и ръководителите на катедри.

Водещият на официалната церемония доц. д-р инж. Илия Хаджидимов, декан на Корабостроителния факултет поздрави абсолвентите от випуск 2022 и даде думата на доц. д-р инж. Мария Маринова, заместник-ректор по „Учебна дейност“ за официално приветствие от името на академичното ръководство.

В своето слово доц. д-р Маринова подчерта: „За мен е чест и удоволствие да ви поздравя от името на ръководството на ТУ-Варна и лично от името на Ректора в този толкова тържествен за всички нас ден. Уважаеми абсолвенти, днес всеки един от вас приключва важен етап от житейския си път – завършване на степен на висше образование. Сред нас са дипломанти от 9 бакалавърски и магистърски програми на факултета. Всички вие преминахте през един доста труден период на обучение, изпълнен с предизвикателствата на света – кризата с COVID19 и усвояването на нелеката инженерна професия. Всеки един от вас днес заслужено и с гордост ще получи своята диплома, но се надявам, че всички вие разбирате, че това е само един мисловен миг, защото  за всички вас бъдещето е продължаващо и продължаващо обучение. За да сте истински професионалисти, успели и с бъдеще обаче ще е необходимо непрекъснато да се доказвате, а това изисква да се самоусъвършенствате всеки един момент и се надявам, че тогава ще осъзнаете, колко много труд са вложили преди това вашите преподаватели, за да ви дадат начален тласък, както и вашите родители и близки, които са ви подкрепяли, за което лично аз искам да им благодаря от сърце. Оттук нататък бъдещето е във вашите ръце.“  и завърши с мисълта на промишления инженер Тим Кук: „Не се задоволявайте със света, който сте наследили. Предизвикателство никога не е било разрешено без хора, които мислят по различен начин. Мислете различно и следвайте мечтите си!“.

Последва награждаване на отличните абсолвенти от присъстващите ръководители на катедри: проф. д-р Пламен Братанов, катедра „Индустриален дизайн“, доц. д-р Даниела Тонева, катедра „Екология и опазване на околната среда“, доц. д-р инж. Даниела Чакърова, катедра „Топлотехника”, доц. д-р инж. Христо Пировски, катедра „Корабостроене, корабни машини и механизми“. В поздравителните си слова, ръководителите на катедри подчертаха, че генерации възпитаници на Технически университет – Варна са гръбнака на българската икономика и увериха абсолвентите, че инженерната дипломата, която получават им осигурява възможности за успешна професионална кариера в сферата на икономиката и управлението на страната.

 

Всички първенци от образователните степени „бакалавър“ и „магистър“ от специалностите: „Индустриален дизайн“, „Инженерна екология“, „Защита на населението при бедствия и аварии“, „Експлоатация на флота и пристанищата“, „Корабоводене“, „Топлотехника“, „Топлотехника и възобновяеми енергийни източници“, „Проектиране на морски уредби и системи“, „Корабостроене и морска техника“ и „Корабни машини и механизми“ получиха дипломи и значки за висок успех.

 

Церемонията завърши традиционно и емоционално с хвърляне на академичните шапки пред сградата на ректората.