Модерната зала CSoft BrightLAB беше тържествено открита на територията на Електротехнически факултет в ТУ-Варна на 22.03.2023 г. Новата компютърна лаборатория събра заедно Академичното ръководство, деканът на факултет „Изчислителна техника и автоматизация“, ръководителите на катедри, преподаватели, Студентски съвет и дарителите от фирма CSoft: Саркис Саркизов, управител и изпълнителен директор на компанията, Христина Саркизова, финансов директор и екип на фирмата: Николай Костов, оперативен директор, Християн Атанасов, Адриана Сотирова, Анна Петрова и др. На откриването присъства и г-н Петър Стефанов, архитект на иновативното пространство с представители на екипа, реализирал проекта.

 

Откриването беше отбелязано с прерязване на синя лента и официални обръщения. В словото си проф. Вълчев приветства присъстващите и изрази благодарност с думите: „Днес е прекрасен ден за нашия университет, защото откриваме новата лаборатория и за нас това е истински празник. Университетът е водещ в обучението по компютърни науки, видно от броя на преподавателите и студентите. Ние първи открихме в България двете специалности: „Изкуствен интелект“ и „Киберсигурност“ и мога да убедя дарителите, че лабораторията е на точното място“.

От своя страна Саркис Саркизов отбеляза: „Горд съм и удовлетворен, че откриваме преобразената до неузнаваемост учебна зала, оборудвана с най-новите технологични средства. За нас това не е просто откриване на едно модернизирано пространство, а преди всичко, символизира нашата отдаденост, колективна решимост да подкрепяме иновациите във всичките им форми и да знаем, че поне малко допринасяме за формирането на бъдещите умове на тази страна. Горди сме да работим с университета, който полага всички усилия и видимо осигурява среда, която стимулира иновациите и вдъхновението на студентите, води до тяхното развитие и оставя в тях усещането, че са в крак с динамично променящата се среда. Не е клише, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето“, допълни Саркизов и пожела на студентите да имат мъдростта да правят правилни избори в живота си и сили да се борят за мечтите си.

Тържествено освещаване на новото пространство беше отслужено от отец Василий Шаган, предстоятел на варненските храмове "Св. Николай" и "Св. Архангел Михаил".

Благодарност от името на студентите изрази Пресияна Димитрова, председател на Студентски съвет: „Благодаря на CSoft и на ръководството на Технически университет – Варна за съвместната работа! Надявам се, че всички ще използваме CSoft BrightLAB заедно, за да направим света едно по-добро място за живеене. Ние, като бъдещи учени, ще имаме възможността тук да изпълняваме нашите проекти и да изследваме нови идеи в различни научни области. В CSoft BrightLAB имаме досег до най-новите технологии и инструменти, които ще ни помогнат да постигнем по-високо ниво на обучение и да развием нашите умения. Благодаря ви!“

В знак на признателност проф. Вълчев връчи почетна грамота за дарителство и почетен плакет, посветен на 60-годишнината на университета с реплика на златните апликации от Варненския халколитен некропол.

В края на церемонията Саркис Саркизов остави следното послание за бъдещите поколения в Почетната книга за третото хилядолетие на Технически университет – Варна:

„Нека реновираната учебна зала CSoft BrightLAB, предоставена като дарение от CSoft бъде още един инструмент в ръцете на Технически университет – Варна, в мисията му да създава, възпитава и подготвя бъдещите лидери на България.“

Тържеството продължи с коктейл, партньорски разговори и обсъждане на идеи за съвместна дейност.

 

 Софтуерната компания CSoft е създадена през 1991 година. Богатото им продуктово портфолио включва основна банкова система, която покрива цялостната дейност на финансова институция, както и мобилно и уеб банкиране от ново поколение. Основната цел е да предлага високотехнологични, сигурни, надеждни и ефективни ИТ решения на своите клиенти.