Студенти от специалностите „Инженерна екология” и „Защита на населението при бедствия и аварии” посетиха „Агрополихим“ АД – Девня.

Студенти от специалностите „Инженерна екология” и „Защита на населението при бедствия и аварии” проведоха изнесено обучение в „Агрополихим“ АД – Девня по дисциплините „Организация на безопасността и управление на индустриалния риск“ с водещ преподавател доц. д-р Даниела Тонева и „Замърсяване на въздуха“ и „Технологии за пречистване на флуиди“ с водещ преподавател доц. д-р Стоян Вергиев.

Домакин от страна на „Агрополихим“ АД – Девня бе д-р Мая Стефанова, която е завършила ТУ-Варна и е хоноруван преподавател в катедра „Екология и опазване на околната среда". След проведения инструктаж за безопасност, студентите бяха запознати с продуктовата гама, технологичните производства и политиката по безопасност, здраве и околна среда на Агрополихим АД - водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в производството на фосфорни торове на Балканския полуостров.

Студентите посетиха отделни цехове и инсталации, където на живо се запознаха с конкретни производства и технологични схеми, анализираха потенциалните рискове както за човешкия живот и здраве, така и за околна среда и изпробваха някои средства за предпазване и защита.

Най-голям интерес за студентите от специалност „Защита на населението при бедствия и аварии” беше посещението на противопожарния сектор, докато бъдещите еколози от специалност „Инженерна екология” натрупаха практически знания относно пречистващите съоръжения и станции на територията на предприятието.