Докторанти, студенти и утвърдени специалисти от катедрата проведоха серия от обучения и научни изследвания в рамките на проекта SCIRENA - Black Sea, финансиран по програма ,,Опазване на околната среда и климатичните промени“. Подготовката на млади специалисти и мониторинга на Черно море беше в сътрудничество между държавни институции (Басейнова дирекция Черноморски район – Варна) и научни организации от България и Норвегия.

В събитието взеха участие над 50 експерти от институционалната и академична общности. Участниците бяха запознати с разработване и прилагане на методи и инструменти за морски мониторинг. Беше проведена съвместна полева работа с група учени от Норвегия върху методи за пробонабиране, идентифициране на замърсители в морската околна среда, анализ тенденциите за морски седимент, обследване и заснемане на морското дъно, картиране на бентосни хабитати, оценка на състоянието на търговски видове риба, определяне и тестване на индикатори за натиск от човешка дейност върху биоразнообразието в Черно море.

От страна на Технически университет – Варна участваха: Мира Робинсон – докторант в докторска програма „Системи и устройства за опазване на околната среда” и ръководител на проекта „SCIRENA - Black Sea“, доц. д-р Даниела Тонева – утвърден специалист и обучаващ в рамките на проекта, Дияна Димова и Десислава Димитрова – докторанти в катедра „Екология и опазване на околната среда“ обучаващи се в докторска програма „Системи и устройства за опазване на околната среда” и Анелия Василева – студентка в специалност „Инженерна екология“.

Повече снимки и информация от полевата работа можете да видите на фейсбук страницата на катедра „Екология и опазване на околната среда“

https://www.facebook.com/EOOSTUV