Студенти и преподаватели присъстваха на организираното четене на три откъса от книги в рамките на Малката нощ на литературата, организирана със съдействието на Дирекция "Култура и духовно развитие" при Община Варна и Младежка фондация "Аморфа".
На откриването на „читателското гнездо“ на 4 октомври 2023 г., в галерията на университета присъства Ана-Мария Попова от фондация „Аморфа“, която представи накратко подбраните книги от съвременни европейски автори.



Откъс от книгата "Дъхът на Европа”, Литературен фестивал Русе – сборник, "Сто черни шевни машини", с автор Елиас Хиршл, Австрия беше четен от Любов Вълкова - директор на Университетската библиотека и на Арт галерията към ТУ – Варна, след което присъстващите чуха и текста на немски език.
Част от книгата "Раят", с автор Пия Лейно, Финландия беше представена от Саша Ботева, студентка от спец. „Индустриален дизайн“, а третия откъс от книгата "Зад гърба“, с автор Гаска Шиян, Украйна прочете гл. ас. д-р Кремена Цанкова-Маркова, преподавател в катедра „Индустриален дизайн“.
Събитието, инициирано от Чешките центрове по света успя да докосне младата публика в лицето на студентите и да ги мотивира да търсят модерната поезия и проза.