Международната IEEE-Конференция „АВТОМАТИКА И ИНФОРМАТИКА“ 2023 беше открита с приветствено слово на доц. д-р инженер Христо Ненов, заместник-ректор "Научна дейност и електронно управление" на 05.10.2023 г. и беше посветена на 120-тата годишнина от рождението на Джон Атанасов.

В първия ден на научния форум се състоя сесия на живо с участниците и беше представен доклад на проф. Ганчо Вачков на тема: "Methods, Models, and Algorithms of Computational Intelligence Analyzed from a Practical Point of View."

Конференцията ще продължи и на 6 октомври 2023 г. от 09:00 часа в Конферентна зала на НУК на ТУ-Варна, където ще се проведе втора пленарна сесия на живо. Ще бъде представен и доклад на д-р Артур Кордон на тема: "The Perspective of Artificial Intelligence."

ICAI’23 – International Conference Automatics and Informatics 2023 е конференция с над 55-годишна история. Тя традиционно се провежда под патронажа на президента на Република България през месец октомври, в дните на Джон Атанасов. За четвърта поредна година, Съюзът по автоматика и информатика "Джон Атанасов" е организатор, съвместно с Техническия университет – Варна и Българската секция на IEEE в кампуса на ТУ – Варна.

През изминалата 2022 г., всички приети доклади бяха публикувани в IEEE Xplore Digital Library и индексирани в SCOPUS: https://ieeexplore.ieee.org/xpl/conhome/9959862/proceeding

Докладите, които са приети за участие в ICAI’23, също ще бъдат публикувани в IEEE Xplore Digital Library и индексирани в SCOPUS.