С демонстрации на разработки, софтуер и роботи, изложени в главното фоайе на Електротехническия факултет на ТУ – Варна, студентите и преподавателите от специалност „Компютърни системи и технологии“ откриха инициативите, посветени на 40-годишнината от създаването на специалността.

Събитията на 13 декември 2023 г. продължиха с тържествено събрание в конферентната зала на НУК, където се събраха над 50 бивши и настоящи преподаватели, партньори от бизнес фирми и колеги от академичната общност.

Модератор на форума, посветен и на 55 години от създаването на секция Изчислителна техника в ТУ – Варна, беше доскорошният ръководител на катедрата „Компютърни науки и технологии“ – проф. д-р инж. Христо Вълчанов, който даде думата за приветствие към аудиторията на новия ръководител катедра – проф. д-р инж. Венета Алексиева. Тя от своя страна сподели: "... Всеки юбилей е повод за равносметка, но нека да припомним колко много сме изминали за тези 40 години... имаме минало, традиции, успехи, но и страхотен екип от преподаватели и мотивирани студенти, което ни дава увереност, че имаме обещаващо бъдеще..."

Специален гост на форума беше проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна, който отправи поздравление с думите: През годините, още от разкриването през 1983 г. на специалността “Изчислителна техника” в университета, вие изградихте фундамент от знание, иновации и технологичен прогрес, който неизбежно е вдъхновяващ и важен за цялата ни академична общност. Поздравления за изключителната и всеотдайна работа, която споделяте в областта на програмирането и развитието на кадрите и научно-изследователската дейност във Варненския регион. Нека вашата работа продължава да вдъхновява и да променя света на технологиите за по-добро утре!

Последваха приветствени слова на доайена на специалността – доц. д-р инж. Митко Митев, отличника на първия випуск на специалността „Изчислителна техника“ – гл. ас. д-р инж. Милен Ангелов и д-р инж. Захари Барбов, представител на KBC Global Services, след което ректорът удостои с почетни плакети на университета доайена на специалността – доц. д-р инж. Митко Митев и доскорошния ръководител на катедрата – проф. д-р инж. Христо Вълчанов.

Участниците във форума бяха запознати и с интересни научни изследвания в определени направления, по които работят преподавателите от катедрата. Проф. д-р инж. Венета Алексиева, ръководител на катедра „Компютърни науки и технологии“ представи научна разработка на тема: „Базирани на блокчейн решения: мечти на бизнеса или реалност?“, а проф. д-р инж. Тодор Ганчев, ръководител на лаборатория „Изкуствен интелект“ в ТУ-Варна представи международния проект Iliad TUV / Iliad Digital Twins of the Ocean / – цифров двойник на Варненския залив и пристанище Варна.

Тържеството продължи с изискан коктейл.