Технически университет – Варна за поредна година беше гост на националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“, организирано за 24-ти път от Професионална техническа гимназия „Васил Левски“ – гр. Горна Оряховица.

Участие взеха близо 50 ученици, победители в училищните кръгове на 26 професионални гимназии от цялата страна. Представиха се гимназии от Бургас, Белослав, Варна, Габрово, Горна Оряховица, Дряново, Казанлък, Костенец, Лом, Омуртаг, Павликени, Панагюрище, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Самоков, Севлиево, София, Троян, Шумен и др.

Гости на състезанието бяха зам.-кметът на Община Горна Оряховица – Петя Иванова, Росица Иванова – гл. експерт „Професионално образование и обучение” в МОН, инж. Юлия Величкова – ст. експерт в РУО – Велико Търново.

Представителите на университета бяха доц. д-р инж. Таня Аврамова от катедра „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“. Тя беше поканена като гост-лектор и откри дискусионната форма на събитието с лекция на тема: „Машиностроенето - съвременно и привлекателно“. Доц. д-р инж. Зоя Цонева от катедра „Механика и машинни елементи“ беше съставител на състезателните задачи и участник в комисията по проверка. Ас. Теодора Пенева от катедра „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“ представи на взелите участие в състезанието студенти от Технически университет – Варна и неговите специалности. Тя покани родители, ученици и учители на Ден на отворените врати на ТУ-Варна, който ще се проведе в периода от 01 до 05 април 2024 г. от 9:00 до 16:00 часа.

На всички отличили се в състезанието ученици доц. д-р инж. Аврамова връчи грамоти и подаръци от Технически университет – Варна.