Технически университет – Варна зае трето място на проведената на 11-ти май 2024 г. XXXVI Републиканска студентска олимпиада по програмиране, организирана тази година от ШУ „Епископ К. Преславски“. Университетът отново участва в надпреварата с три отбора и след оспорвано състезание с общо двадесет и един отбора, отборът TU-Varna_1 класира институцията на трето място в страната и отново на първо място сред техническите и всички варненски университети.

Призовият отбор в състав: Дейвид Петров Кирчев, I курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии – капитан на отбора; Диян Радославов Димитров, II курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии; Лъчезар Йорданов Радушев, II курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии, бяха наградени лично с предметни награди от проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Техническия университет – Варна, на специална тържествена церемония на 13 май 2024 г. На събитието присъстваха ръководителите на отборите: доц. д-р инж. Нели Калчева, преподавател в катедра „Софтуерни и интернет технологии“, доц. д-р инж. Венцислав Николов от катедра „Компютърни системи и технологии“,  х. ас. инж. Ивелин Ковачев от фирма Smart – Soft, доц. д-р инж. Мариела Александрова, декан на Факултета по изчислителна техника и автоматизация, проф. д-р Венета Алексиева, ръководител на катедра „Компютърни науки и технологии“ и ас. д-р Доника Стоянова, ръководител на катедра „Софтуерни и интернет технологии“.

Студентите-състезатели от другите два отбора също бяха поощрени от ректора, който в словото си отбеляза: „Поздравления за постигнатото и за извоюваното престижно място в това състезание. Убеден съм, че имате голям потенциал и възможности за развитие и очаквам в следващите издания да се увенчаете с победа. Академичното ръководство разчита на вас и на вашите преподаватели и ви подкрепя.“

Церемонията приключи с обща снимка и награди за състезателите и от другите два отбора:

 

Отбор TU-Varna _2:

Ясен Яворов Дамянов, II курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии, капитан на отбора

Ангел Видков Ризанов, II курс, спец. Киберсигурност

Александър Светославов Илиев, II курс, спец. Компютърни системи и технологии

 

Отбор TU-Varna _3:

Васил Маргаритов Ников, спец. Софтуерни и Интернет технологии, капитан на отбора

Кристиян Красимиров Кирилов, I курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии

Валентин Петров Петров, I курс, спец. Софтуерни и Интернет технологии