Ректорът, проф. д-р Драгомир Пламенов, поздрави студентите от Технически университет – Варна, които се състезаваха в състезателна група Б – природни и технически науки, сигурност и отбрана в Националната студентска олимпиада по математика 2024 г. и завоюваха един сребърен и три бронзови медала. Сребърен медал спечели Георги Илиев, спец. Софтуерни и интернет технологии, 1 курс - новото и достойно попълнение на успешния отбор от математици на ТУ – Варна.

С бронзови медали се окичиха трима добре познати сред състезателите олимпийци студенти на Технически университет – Варна: Йордан Връбчев, спец. Компютърни системи и технологии, 3 курс, Йордан Симеонов, спец. Софтуерни и интернет технологии, 2 курс и Димитър Христов, спец. Компютърни системи и технологии, 2 курс.

Ректорът подчерта значението на упоритата работа и отдадеността, която всички девет състезатели са показали, и изрази надежда, че техните успехи ще вдъхновят и други студенти в бъдеще. Специална благодарност беше отправена и към ръководителя на отбора тази година гл. ас. д-р Мелине Апрахамян и гл. ас. д-р Анна Николова, която участва в подготовката им.

Наградените студенти използваха възможността да връчат на ректора спечелената от отбора им купа за призовото второ място в Десетата студентска олимпиада по компютърна математика, проведена през месец ноември 2023 г. в Русе, и обещаха още купи и отличия.

 

Най-мащабното математическо състезание за студенти от българските университети се проведе в Бургас, в периода 17 - 19 май 2024 г. Домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) беше СУ „Св. Климент Охридски“, Факултет по математика и информатика, със съдействието на МОН, филиал Бургас на Софийския университет, Фондация "ФМИ иновации и образование" и Община Бургас.

Олимпиадата се организира ежегодно и право на участие имат всички студенти от бакалавърски и магистърски програми на висшите училища в Република България. 103 студенти от 14 университета участваха в тазгодишното издание на олимпиадата. 19-членно жури, съставено от авторитети в точните науки, имаше нелеката задача да обяви резултатите в индивидуални класирания, отборни класирания и класирания по висши училища.