Представителите на Schwarz IT България – дигиталният хъб на Schwarz Group, който включва ритейл гигантите Kaufland и Lidl – Калина Жулева и Василиса Иванова проведоха обучение на студенти от три варненски университета: ТУ – Варна, ИУ – Варна и Висшето военноморско училище Варна на 18.06.2024 г. Събитието се проведе по специалната покана на проф. Драгомир Пламенов, ректор на Техническия университет – Варна.

По време на срещата беше обявен предстоящият старт на Програмата „Иновации Варна”, чието пилотно издание ще се проведе през предстоящия есенно-зимен семестър. Програмата ще обедини студентите от трите ВУЗ-а около решаването на реални бизнес предизвикателства в сферата на ритейл индустрията чрез иновации и мултидисциплинарен подход и компетенции на студентите. Засилен интерес към програмата беше заявен още по време на работилницата.

Освен запознаване с програмата, гост-лекторите включиха студентите в работилница по дизайн мислене и ги запознаха с предизвикателствата на модерния свят, които изискват комплексно, творческо и колаборативно мислене за решаване на проблеми. По време на работилницата студентите измислиха иновативни подобрения на класическата пазарска количка. Пет отбора представиха своите идеи за иновации чрез реални прототипи.

Събитието беше подпомогнато и от преподавателите от катедра „Компютърни науки и технологии“ в ТУ – Варна – гл. ас. д-р инж. Диян Динев и доц. д-р инж. Айдън Хъкъ.