ТУ – Варна, заедно с Областната администрация – Варна, Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“, Европейският съвет по иновации (EIC), Министерството на иновациите и растежа и Българският Бизнес организираха и събраха на едно място стартъпи, скейлъри, технологични шампиони, изследователи и изобретатели на 20-ти и 21-ви юни в рамките на Форум „КОСМОС, ИНОВАЦИИ, СТАРТЪПИ“ – Варна 2024.

Университетът беше домакин на среща-дискусия между представителите на иновативни компании и д-р Албена Куюмджиева, служител по политики в Европейския съвет за иновации, и Димитър Василев, член на Борда на Европейския съвет по иновации, които представиха програмите на Европейския съвет за иновации (EIC), с бюджет от 10,1 милиарда евро – EIC Accelerator и EIC Business Accelerator Services, както и основните схеми за финансиране – EIC Pathfinder и EIC Transition.

Модератор на срещата във втория ден беше доц. д-р инж. Христо Ненов, зам.-ректор „Научна дейност и електронно управление“, който приветства присъстващите и заедно с доц. д-р инж. Галина Илиева, директор на НИИ и преподаватели от ТУ – Варна, дискутираха проектите, по които работи академичната общност, и възможностите за партньорства с компании, развиващи новите космически технологии у нас и в чужбина.