На 29 юни на входа на Морската градина във Варна се проведе състезание по приложно колоездене под надслов „Да запазим децата на пътя“, организирано от Съюза на българските автомобилисти (СБА), Община Варна и FIA. Събитието събра деца на възраст от 10 до 14 години.

Сред основните партньори на събитието беше и Техническият университет – Варна, който играе важна роля в подкрепата на инициативите за пътна безопасност. Участието на университета подчерта значимостта на образователните институции в изграждането на култура на безопасно движение по пътищата. Студенти и преподаватели от университета активно се включиха в организацията и провеждането на състезанието, демонстрирайки своя ангажимент към обществото и обучението на младите участници в движението.

Основната цел на форума беше да насърчи активния начин на живот сред подрастващите, както и да ги обучи на безопасно поведение на пътя.

Националното движение по приложно колоездене в България, съществува вече 35 години и е обучило хиляди деца в майсторското владеене на велосипеда и пътна безопасност. Създадено на 12 март 1981 г., движението продължава да изпълнява своята мисия под крилото на СБА, организирайки събития и програми за обучение на деца от 10 до 14 години.