Традиционното събитие се проведе на 6 октомври 2024 г. и беше организирано от Министерството на младежта и спорта по "Програма за развитие на спорта за всички" и Българската федерация "Спорт за всички". 

Участието се осъществи по инициатива на Олимпийския студентски клуб към ТУ-Варна и ст. пр. Николай Янчев. Събитието имаше за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез практикуване на най-достъпната и естествена физическа активност – ходенето. Началото беше от спирка "Джанавара" в кв. "Аспарухово", откъдето участниците се отправиха на поход към раннохристиянските разкопки на стара римска базилика, открита от братята Шкорпил. Там те изслушаха беседа за базиликата и местността, в която се намира, както и за откривателите ѝ – братя Шкорпил, като единият от тях е погребан на това място. 

В края на деня, след томболата с награди, осигурени от Министерството и Българска федерация "Спорт за всички", някои участници се включиха в спонтанно хоро, а събитието завърши с приятен пикник на поляната до разкопките.