В Технически университет – Варна официално стартира традиционният форум „Месец на науката“, като част от него е изложбата-конкурс „Научни постижения на университетските звена“. В рамките на инициативата са представени над 20 постера, отразяващи научната дейност на четирите факултета на университета и техните катедри, както и на Добруджанския технологичен колеж.

Началото на форума бе дадено на 7 октомври 2024 г. в главното фоайе на Новия учебен корпус в присъствието на зам.-ректора по научна дейност и електронно управление, доц. д-р инж. Христо Ненов, декана на корабостроителния факултет, доц. д-р инж. Пенка Златева, ръководителя на Научноизследователския институт доц. д-р Галина Илиева, както и преподаватели и студенти.

При откриването на събитието, доц. д-р инж. Христо Ненов подчерта значението на изложбата като платформа за популяризиране на научните постижения в университета. Той отбеляза: „Тази изложба ни предоставя възможност да покажем богатството на научната дейност в университета и да вдъхновим младите изследователи да продължат своята работа.“ Зам.-ректорът подчерта също така уникалния характер на инициативата, която не се среща в други научни институции във Варна. На изложбата са представени над 20 научни проекта, финансирани от Фонд „Научни изследвания“, държавни субсидии за наука и европейски програми.

Изложбата-конкурс има и състезателен характер, като научните постижения ще бъдат оценявани от специално назначена комисия. Награждаването на победителите, включително връчването на престижния преходен приз „Криле на науката“, ще се състои на 4 ноември 2024 г.