Високопоставени гости от Япония, придружени от к.д.п. Андриян Евтимов – управител, и к.д.п. Диян Георгиев – мениджър на „Stargate Maritime“ Ltd. в България, част от групата на японския корабособственик Kawasaki Kisen Kaisha (K-Line), посетиха Техническия университет – Варна с цел задълбочаване на партньорството и обсъждане на възможностите за професионална реализация на бъдещите офицери и морски инженери.

Чуждестранната делегация беше водена от Хирошико Сугимото, мениджър на бизнес група за превоз на автомобили K-Line-Tokio. Сред гостите бяха Хирошиге Таниока, президент на K-Line RoRo Bulk Shipmanagement (KRBS) от Кобе, Япония, капитан Косуке Мацуи, управляващ директор на Stargate Shipmanagement GmbH в Бремен, Германия, и Хироши Фукуда, ръководител на направление „Крюинг“ в KRBS. Това беше тяхното второ посещение в Техническия университет – Варна, като те вече са добре запознати с лабораториите и условията за обучение в петте морски специалности, които университетът предлага. Посещението подчерта дългогодишното сътрудничество и ангажираността на японските партньори към подготовката на бъдещи морски специалисти.

Делегацията беше посрещната от проф. Драгомир Пламенов, ректор на ТУ – Варна, който подчерта, че обучението на студентите в морските специалности в университета се провежда в съответствие с нормативната уредба на Международната морска организация (IMO) и че университетът притежава сертификат, отговарящ на японските морски стандарти. Това позволява на студентите от ТУ – Варна да работят на японски кораби без необходимост от допълнителни курсове.

Доц. д-р инж. Гинка Иванова, ръководител на катедра "Електроснабдяване и електрообзавеждане" и на Морския квалификационен център към университета, показа на гостите местата, където студентите се обучават – модерни лаборатории, корабен навигационен и машинен тренажорен комплекс. Тя акцентира върху стремежа на университета да осигури на студентите най-висококачествено образование.

Партньорите от Япония изразиха интерес към предстоящия Кариерен форум в университета, на който ще предложат програми, насочени към студентите, включително стажантски програми, развитие на практически умения и възможности за кариерно израстване.

В знак на приятелство проф. Пламенов получи от делегацията картина и умалена реплика на най-модерния газовоз на KRBS, а той от своя страна връчи на гостите плакет „60 години ТУ – Варна“, реплика на златните апликации от Варненския халколитен некропол, почетен кристален плакет и избрани български вина.