На 10 ÷ 12 ОКТОМВРИ 2024 г. на територията на ТУ-Варна се проведе Международната IEEE-Конференция „АВТОМАТИКА И ИНФОРМАТИКА“ 2024

ICAI’24 – International Conference Automatics and Informatics’2024,

Конференцията беше открита от Председателя на Съюза по автоматика и информатика – проф. Коста Бошнаков на 10.10.2024 г. в 9:00 часа в конферентната зала на ТУ-Варна.

Проф. Бошнаков приветства участниците в конференцията и прочете поздравителен адрес от Президента на Република България – Румен Радев.

Приветствия поднесоха, доц. Христо Ненов (от името на Ректора и ръководството на ТУ-Варна) и проф. Валентина Маркова (като председател на българската секция на IEEE).

След тържественото откриване, проф. Владимир Гетов, от University of Westminster in London, представи пленарен доклад на тема: „Началото на електронните цифрови компютри“.

През следващите два дни бяха представени още два пленарни доклада:

  • На проф. Александър Гегов, от School of Computing, University of Portsmouth, UK, на тема: „Интерпретируемо машинно обучение за обяснителен изкуствен интелект“;
  • На проф. Людмила Михайлова от University of Sheffield, на тема: „Методи на машинно обучение за надеждни автономни системи“.

За участие в конференцията бяха изпратени 178 научни доклада с автори от 25 страни: България, Азербайджан, Китай, Франция, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Ирландия, Италия, Казахстан, Косово, Киргизстан, Северна Македония, Нигерия, Пакистан, Филипините, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, САЩ, Узбекистан.

Българските участници са от общо 19 български университета и други висши учебни заведения, 2 института на БАН и 1 фирма.

След преминаване на CrossCheck и строга партньорска проверка от поне двама учени в съответната област, за участие в конференцията бяха допуснати 109 научни доклада. Бяха представени и фирмени презентации от Siemens и Rittal.

Докладите, които бяха представени на ICAI’24 ще бъдат публикувани в IEEE Xplore Digital Library и индексирани в SCOPUS.

Конференцията свързва международни изследователи и индустриални специалисти, заинтересовани от разработването и внедряването на съвременни технологии за автоматизация, информатизация, компютърни науки, изкуствен интелект и други приложни науки.

Към сайта на конференцията: http://www.icai-conf.org/