Техническият университет – Варна беше домакин на работна среща с представители на водещата нидерландска компания в областта на морските услуги Boskalis. Срещата, проведена на 16 октомври 2024 г., имаше за цел обсъждане на възможностите за сътрудничество между университета и компанията, както и разглеждане на бъдещи възможности за развитие на студентите.

В срещата участваха Каталин Крету, регионален мениджър за Румъния и България, и Петер Вандер, мениджър екип в компания Boskalis. Към тях се присъедини и Тихомир Трифонов, управител на Bon Marine Ltd., която е дългогодишен партньор на Boskalis в региона.

Гостите бяха посрещнати от доц. д-р инж. Пенка Златева, декан на Корабостроителния факултет на ТУ-Варна, доц. д-р инж. Тихомир Доврамаджиев, зам.-декан на факултета, доц. д-р инж. Божидар Дяков, ръководител на Катедра „Корабоводене, управление на транспорта и опазване чистотата на водните пътища“, доц. д-р инж. Христо Пировски, ръководител на Катедра „Корабостроене, корабни машини и механизми“, доц. д-р инж. Гинка Иванова, ръководител на Морския квалификационен център, и доц. д-р инж. Галина Илиева, директор на Научноизследователския институт.

Дискусиите с преподавателите от Корабостроителния факултет се фокусираха върху възможностите за стажантски програми и кариерни перспективи за студентите, както и върху потенциални проекти за сътрудничество в областта на морската индустрия. Boskalis, лидер в секторите като драгиране, офшорна вятърна енергетика и инфраструктура, активно търси млади специалисти и инженери, които да се присъединят към техните екипи и глобални проекти.