В Технически университет – Варна се проведе традиционното събитие Еразъм дни (ErasmusDays), организирано от Център за академична мобилност, Студентския съвет към ТУ-Варна и Ерасмус Стюдънт Нетуърк – България (ESN), което събра студенти с интерес към международната мобилност и възможностите, които предоставя програмата "Еразъм +". Събитието, проведено на 17 октомври 2024 г. в конферентната зала на университета, привлече значителен брой студенти, които имаха възможност да научат повече за условията за участие и кандидатстване.

Йордан Младенов, доброволец в ESN България, част от най-голямата студентска доброволческа организация в Европа, призната от Европейската комисия като партньор по програмата „Еразъм+“, сподели личния си опит и заедно с Ина Николова, оперативен Еразъм координатор в ТУ-Варна, направиха подробно представяне на програмата, разяснявайки ключовите аспекти на мобилността за студенти и стажанти. Особено внимание беше обърнато на критериите за кандидатстване, наличните партньорски университети и стажантски програми, както и на финансовата подкрепа, която студентите получават по време на престоя си в чужбина.

Гост-лекторът сподели своя личен опит от престоя в различни европейски държави и разказа за ползите от участието в програмата "Еразъм +", като подчерта не само академичните, но и културните и социалните предимства на обучението в международна среда. Той акцентира върху значимостта на глобалните контакти и междукултурния обмен за личностното развитие на студентите.

Студентите имаха възможност да задават въпроси и получиха уверение, че ще им бъдат предоставени индивидуални консултации относно най-подходящите възможности за тях. За повече информация относно кандидатстването по "Еразъм +", студентите могат да се свържат с Център за академична мобилност на ТУ-Варна или да посетят официалния уебсайт на университета.