Рамков договор за академично и научно-изследователско сътрудничество подписаха във Варна ректорите на Техническия университет – проф. д-р инж. Росен Василев и ректорът на Югозападния държавен университет в град Курск, Русия – проф. д.т.н. Сергей Емелянов.

С договора се установяват партньорски отношения с цел обединяване на усилията в образователната и научно-изследователската работа, обучението на студенти и развитие на преподавателския състав.

Двете висши училища в рамките на срока на подписания документ – пет години, имат възможност да създават и рлеализират взаимноизгодни иновационни проекти, научни изследвания, да стимулират асперантската и докторантска подготовка с различни инсктрументи – привличане на ръководители, достъп до технически средства за изследвания, привилегировани условия за участие в конференции, порвеждани от университетите и техните звена и др. Конкретните дейности по договора ще бъдат координирани ежегодно.

Гостът от Русия подари на ректора на ТУ – Варна ръчно изработено яйце, изписано с чудотворната икона на Пресвета Богородица Умиление. Проф. Емелянов ще отнесе в Курск реплика на златния телец от Варненския некропол.

Югозападния държавен университет (ЮЗГУ) е основан през 1964 година с указ на Министерския съвет на РСФСР като Курски политехничеки институт. През 2010 година е преименуван Югозападния държавен университет със статут от 2011 г. на федерално държавно бюджетно учреждение за висше професионално образование. От 2015 година е федерално държавно бюджетно учреждение за висше образование. Някои от специалностите, по които университетът в Курск обучава 12 хиляди студенти и аспирант, 500 чуждестранни студенти от 80 държави са „Приложна математика и информатика“, „Системно програмиране и компютърни технологии“, Физика“, „Химия“, „Архитектура“, „Строителство“ с различно профилиране, „Градоустройство“, „Констуиране и технология на електронни средства“, „Иновации“, „Биотехнически системи и технологии“, „Медицинска кибернетика“, „Транспортна техника“, „Мениджмънт“, „Туризъм“, „Хотелиерство“, „Международни отношения“, „Социология“ и мн. др. Обучението е организирано в очна, задочна, очно-задочна и дистанционна форма. През 2016 година ЮЗГУ отново е признат за ефективен университет,и влиза в „Top 100“ на висшите училища в Русия - по мнение на рейтинговата агенция "Експерт РА", като се изкачва с 10 позиции нагоре в сравнение с 2015 година. В конкурса „Най-добрите образователни програми в иновационна Русия“ като най-добри за 2016 година са признати прогламите на ЮЗГУ „Международни отношения“, „Митническо дело“, „Фундаментална и приложна лингвистика“, „Експлоатация на транспортно-технологични машини и комплекси“, „Мехатроника и роботехника“, „Организация и управление на наукоемки производства“ и „Безопасност в техносферата“. ЮЗГУ е едно от 8-те висши училища в Русия, които имат право да издават дипломи по европейски образец. Информацията е от официална интернет страница на университета: http://ee.swsu.ru/about.php