Делегация от Националния университет по водно стопанство и ресерсоползване в украинския град Ровно, посети ТУ - Варна и обсъди с академичното ръководство направленията за развитие на партньорството между двете висши училища, което датира от 2008 година.

На срещата ректорите - проф. дссн Виктор Мошинский и проф. д-р инж. Росен Василев, отчетоха изключително добрите резултати от досегашната практика за обмен на студенти и преподаватели за обучение, стаж и участие в научни форуми и конференции, за съвместни проекти и подновиха рамковия договор за взаимно сътрудничество. Освен от съвместна работа в традиционните инженерни и по-конкретно - компютърните, специалности, партньорите от Украйна се интересуват и от интердисциплинарните специалности във Варна като индустриалния мениджмънт, който включва и икономически дисциплини. Университетът в Ровно предлага освен традиционните дейности като обмен по Еръзъм+ и работа по проекти, да бъдат разработени съвместни програми за дистанционно обучение на английски език. При съответното финансиране университетът в Ровно може да приеме и докторанти от ТУ - Варна. Чисто практически украинските партньори имат интереси в строителството на хидростанции в Украйна и в чужбина, в областта на подводното заваряване и в строителството на малки плавателни съдове. Общо е желанието да се осъществят и съвместни спортни и културни проекти, освен чисто научните и образователни.

Гостите от Украйна участваха и в работата на Международната практическа конференция „Устойчиво развитие - лято 2016“, организирана от катедра „Екология и опазване на околната среда“ в ТУ - Варна.

Проф. Мошинский покани в началото на следващата академична година разширена делегация от Технически университет - Варна да гостува в Ровно и да се запознае с базата и възможностите на университета.

Историята на Националния университет по водно стопанство и русерсоползване започва през 1915 година. Преди повече от век група професори от Киевската политехнически институт основават Киевското средно селскостопанско хидротехническо училище. Развитието на училището преминава през множество трансформации, разположено е в Киев и Харков до 1959 година, когато тогавашният Украински институт за инженери от водното стопанство е преместен в Ровно. Сегашното име и статут на национален университет висшето училище получава през 2004 година. В състава на университета влизат няколко института - по водно стопанство и ресурсоползване, машинно инженерство, агроекология и земеделие, строителство и архитектура, икономика и мениджмънт, право и Институт по автоматика, кибернетика и изчислителна техника.

Текст: ТУ- Варна
Снимки: Националния университет по водно стопанство и русерсоползване - Ровно, Украйна