В началото на следващата академична година да бъде подписан договор за сътрудничество за това се споразумяха на работна среща във Варна ректорите на Технически университет-Варна и на Университета за информационни науки и технологии „Св. Ап. Павел” в град Охрид, Македония.

Гостите от Македония - проф. д-р Нинослав Марина - ректор и г-н Цветко Николовски – оперативен мениджър УИНТ - Охрид, се срещнаха с академичното ръководство на ТУ - Варна и разгледаха лабораториите на Електротехническия факултет, на Факултета по изчислителна техника и автоматизация и тренажора на катедра „Корабоводене, управление на транспорта и опазване на чистотата на водните пътища”.

Взаимен е интересът за развитие на сътрудничество в посока обмен на преподаватели и студенти по линия на програма ERASMUS +, съвместно обучение и научно ръководство на докторанти, съвместна работа по билатерални, мултилатерални и регионални проекти и по проекти на Европейския съюз, включително по програма „Хоризонт 2020” и по линия на предприсъединителните фондове на Европейския съюз. Някои от областите, към които гостите прояват особен интерес, са морското образование с фокус компютърните системи, подпомагащи морското обучение, BIG Data, Cyber Security, Cloud Computing, Smart Grids, мобилни апликации за смартфони, биоинженерство и др.

Обсъдена беше и възможността за организиране на съвместно обучение на студенти чрез сключване на споразумение за образователен франчайз, при което студенти от УИНТ да придобиват европейска диплома.
На следващата работна среща между представители на ТУ-Варна и Университета ”Св. Апостол Павел” - Охрид в началото на академичната 2016/17 година ще бъде изготвена „пътна карта” за сътрудничество в областта на образованието, научните изследвания и иновациите и програма за сътрудничество за периода 2016-2020 по очертаните приоритетни направления.

Текст: ТУ- Варна
Снимки: Университета за информационни науки и технологии „Св. Ап. Павел”, Македония