Студентската учебна компания „ЕЛЕКТРОН-ТУ” при ТУ - Варна спечели отличието на "София Тех Парк" в категория "Технологии и иновации" на конкурса за млади предприемачи към инициативата „Изгряващи звезди“ на JA България. Наградата е грамота и стаж в Лабораторния комплекс на „София Тех Парк“ в конкуренция с шест учебни ученически и студентски компании.

Учебната компания „ЕЛЕКТРОН-ТУ” е създадена от четирима студенти от 2 курс на специалност „Компютърни системи и технологии” - Николай Михалев, Иван Петров, Реджеп Осман и Стоян Стоянов. Екипът се представи със своя разработка и действащ мащабиран прототип на едноосна електронна позиционираща система за следене на слънцето. Целта е чрез персонално компютърно устройство (таблет, смартфон и др.) соларният панел да се следи, придвижва и позиционира така, че да се постигне оптималното извличане на слънчевата енергия в рамките на светлата част от деня. Прототипът е разработен в лаборатория „Силова електроника” към катедра „Електронна техника и микроелектроника” с научен консултант по техническата част ас. д-р инж. Ангел Маринов. Предвижда се системата да се усъвършенства и да бъде изработена вече в реален мащаб по-сложната двуосна подобна следяща система. Желанието на студентите е да представят проекта на Международния панаир в Пловдив тази есен.

„КОТЕРА“ е другото студентско учебно предприятие от ТУ - Варна, което участва на форума в София. Екипът в състав Теодора Тотева, Кольо Димов, Радослав Монов и Радослав Янков получи специалната награда на компанията Progress, под чийто бранд в България вече оперира Telerik. Студентите от „КОТЕРА“ разработиха иновативни автоматизирани производствени парници, свързани с приложение и с онлайн платформа за следене и контрол на показателите в градината в реално време.

Най-големият младежки бизнес форум – „Изгряващи звезди“, организиран от JA Bulgaria (Junior Achievement), събра в първите дни на юни в иновационния форум „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“ близо 500 ученици и студенти от цяла България, които демонстрираха пред жури и на изложение своите продукти и услуги, разработени през 2015/2016 г. в рамките на програмите „Учебна компания“ и „Стартъп“. Програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт е призната от Европейската комисия за най-добрата практика в обучението по предприемачество. Събитието е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Ректорът на ТУ - Варна, проф. Росен Василев, поздрави студентите за представянето им след завръщането им от столицата и ги окуражи да развият идеите си и да се стремят да ги реализират практически още по време на следването си и като използват възможностите на университета.