ТУ - Варна е домакин на 4-та Международната Черноморска конференция "Комуникации и мрежи" на IEEE - IEEE BlackSeaCom. Почетни председатели на организационния комитет на форума са проф. Росен Василев - ректор на ТУ - Варна и проф. Георги Михов - ректор на ТУ - София.

От днес до четвъртък - 9 юни, 60 участници от САЩ, Великобритания, Украйна, Индия, Турция, Македония и България ще представят доклади и научни съобщения по някои от най-предизвикателните проблеми на съвременните безжични комуникации и мрежи и приложението им в области с голяма обществена значимост като интелигентните транспортни системи, общественото радио, базирано в облака и е-health и мрежите с приложение в медицинската практика и здравеопазването и по-специално при диагностиката на раковите заболявания.

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) e най-голямата световна професионална асоциация посветена на напредъка в технологичните иновации и постижения в полза на човечеството. В организацията днес членуват близо 425 000 професионалисти от 160 държави. Корените на Института са още в 1884 година, когато в САЩ е създадена Асоциацията на електроинженерите (AIEE). През 1912 година е учреден и Институт на радиоинженерите (IRE). Двете организации се обединяват в IEEE през 1963 година. В своята 130-годишна история Институтът е оформял световното технологично бъдеще. Българската IEEE секция е създадена и официално присъединена на 24 юни 1995 г. с петиция от 57 български индивидуални членове на Института.