На семинар-демонстрация в Техническия университет Варна експерти и преподаватели се запознаха с възможностите на ElarScan и обсъдиха неговото приложение в университета за  нуждите на различни отдели и департаменти и възможностите за подпомагане на дистанционното  обучение и за  самообслужване от студенти и преподаватели. Съвременната техника за цифровизация на образователна и научна литература е от съществено значение за университета и би решила много проблеми, пред които са изправени. 


Регионалният представител на Elar - Андриана Георгиева, представи скенера и проектите и компетенциите на Elar Corporation. Представяйки скенера в реалната му експлоатация, на потребителите се обръща специално внимание на комфортния начин на работа,  модерния софтуер, удобството на везната за поставяне на книги и подвързани оригинали, възможността с едно кликване да увеличите изображението, да се направи качествен контрол, както и множеството процеси за подобряване качеството на дигиталните копия. Устройството работи с издания с тегло до 10 кг, а ръчното прелистване позволява сканиране на стари издания, които изискват по-деликатно боравене. Една страница се сканира за 0,5 сек., а максималният размер на площта за сканиране е А2+ (620 х 425 мм).


Директорът на библиотеката - инж. Любов Вълкова, сподели, че сканиращото устройство е много интересно и полезно и би могло да намери широко приложение и да реши много задачи, които стоят пред университета във връзка с дигитализацията както на учебното съдържание,  така и за вътрешни нужди на университета. „Следващата година ще започнем щателно проучване на видовете оригинали и ще фиксираме ясно целите си. В читалните на библиотеката  скенерът може да се използва, за да се създадат електронна библиотека и дигитални колекции, което ще намери широко приложение за нуждите на студентите и в дисциплини от дистанционно обучение. Също така можем да експериментираме с възможността за обществено ползване, ако разполагаме с такова устройство.", добави инж. Вълкова.

За повече информация, условия за тестов период, демонстрация и презентация - ​​www.elarscan.bg