На снимката от ляво надясно: инж. Максим Жеков, Денислав Трифонов, Иван Портних – кмет на Община Варна, инж. Александър Попвеличков, инж. Станислав Велинов

 За десета поредна година в навечерието на студентския празник - 8 декември, Община Варна обяви поименните награди за изявени студенти от морската столица. Кметът на Варна връчи лично приза за 2016 година в област „Технически науки“ на Денислав Трифонов - студент 3 курс, специалност „Електроника“ в ТУ – Варна.

Петима дипломанти на ТУ – Варна са и сред победителите в традиционния вече конкурс „Най-добра дипломна работа“, реализиран от Община Варна в сътрудничество с Териториалната организация на Научно-техническите съюзи - Варна.  В раздел „Технически науки“ на първо място е инж. Александър Попвеличков - катедра „Електротехника и електротехнологии”, ТУ - Варна, за дипломна работа на тема: „Проектиране и изследване на модулно фотоволтаично зарядно устройство за акумулаторни батерии”.

Второто място е за инж. Станислав Велинов - катедра „Топлотехника” в ТУ - Варна, за дипломна работа на тема: „Изследване на процеса на кондензация на водни и киселинни пари при охлаждането на изгорели газове в кожухотръбен топлообменник”.

Трети е класиран инж. Цветослав Георгиев, от катедра „Автоматизация на производството” в ТУ - Варна за дипломна работа на тема: „Разработване на информационна система за диспечерско управление на лентови транспортьори в „Мини Марица Изток” ЕАД.

В раздел „Хуманитарни науки“ на второ място е инж. Максим Жеков, катедра „Индустриален дизайн” в ТУ - Варна за неговата дипломна работа на тема: „Дизайн на графична визия за културно събитие“. Проектът е разработен за Нощта на музеите и галериите във Варна под научното ръководство на ас. д-р Илия Илиев. В същата категория трета награда получава  Галя Георгиева, катедра „Социални и правни науки” в ТУ - Варна за дипломна работа „Отношението към възрастните хора в България по модела на Хеерт Хофстеде”.

Годишните поименни награди са в осем категории за студенти от варненските висши учебни заведения, класирани на призовите места в студентски олимпиади, в международни и национални конкурси и състезания и с отлични постижения в научни форуми. Наградата е парична премия и грамота. Поименна награда в другите категории получиха: Антонио Хаджиколев – 5 курс, „Информатика“ в Икономическия университет, в област „Социални, стопански и правни науки“; Георги Спасов, 3 курс, „Информатика и компютърни науки“, ВСУ „Черноризец Храбър“, област „Природни науки, математика и информатика“; в област „Педагогически науки“ - Александър Иванов, 2 курс, „Психология“ от ВСУ „Черноризец Храбър“; в област “Хуманитарни науки“ - Станислава Желязкова, 3 курс, „Международен бизнес и управление“ от Висше училище по мениджмънт; в област „Здравеопазване и спорт“ - Георги Стоянов - 6 курс, „Медицина” в МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов”; в област „Изкуства“ - Кристина Христова, 3 курс, „Хореография – Съвременен танцов театър“ във ВСУ „Черноризец Храбър“; в област „Сигурност и отбрана“ - Илияна Кирилова – курсант 4 курс, специалност „Корабни машини и механизми за военноморските сили“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Общо 33 разработки бяха представени и оценени в конкурса за най-добра дипломна работа, а премираните дипломанти са девет. Наградените връчи проф. Стефан Вачков – председател на Управителния съвет на Териториалната организация на НТС – Варна. В раздел „ Икономически науки“ са отличени трима студенти на ИУ – Варна: първо място - Галина Георгиева, катедра „Икономика и управление на строителството”, дипломна работа на тема: „Стратегия за развитие на Община Варна. Алтернативи за реализация на общински план за развитие”. Второ място: Мария Рускова, катедра „Икономика и управление на строителството”, дипломна работа на тема: „Развитие на оценяването на недвижими имоти в България”. Трето място: Владимира Недялкова, катедра „Маркетинг“, дипломна работа „Стратегия за дигитални маркетингови комуникации на център за „Иновации и развитие” при Икономически университет - Варна”. В раздел „Хуманитарни науки“  на първо място е Марина Йорданова, катедра „Икономика и управление на здравеопазването” при МУ – Варна, с дипломна работа на тема: „Възможности за подобряване на достъпа до лекарства на пациенти с редки болести на територията на Република България”.

Отличниците от висшите училища на Варна поздравиха кметът на Варна – Иван Портних, и председателят на Общински съвет – Варна, Тодор Балабанов. На церемонията присъстваха още директорът на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна – Лилия Христова и председателят на ПК по образование към Общинския съвет – Варна, Славчо Славов, гости от висшите училища, приятели на отличните студенти, медии.

 

bwd  Снимка 1/8  fwd