„Старгейт Маритайм“ ЕООД, съвместно с японската компания „Тайо Нипон Кисен“ ще дарят на Технически университет- Варна ценен комплект от Морски ковенции и професионални издания за подготовката на бъдещите морски специалисти. Дарената литература ще се съхранява и може да се ползва в университетската библиотеката.

Официалното предаване на дарението, връчване на дарителско свидетелство и среща с гостите от българската и японската корабни компании ще се състои в НУК, Конферентна зала (5 етаж) от 9.30 часа на 15.12.2016 г., четвъртък. Ръководството на университета кани студенти, преподаватели и специалисти да участват в събитието.

От 10 часа в зала 201М в Машинно-технологичния факултет на ТУ – Варна представители на двете филми започват интервюта със студентите от специалности „Корабоводене“ и „Корабни машини и механизми“, които вече са издържали предварителния психологически тест, за включване в стажантските кадетски програми.

За дарителите:

“Старгейт Маритайм” ЕООД е основана през 2004 година и е компания от групата на корабособственика Kawasaki Kisen Kaisha (“K”-Line). "Старгейт Маритайм" ЕООД е пряко свързана с Taiyo Nippon Kisen Company (TNKC) - една от водещите компании на "K"-Line, занимаваща се с корабен мениджмънт на корабите на "K"-Line тип автомобиловози и насипни товари. Дейността на "Старгейт Маритайм" ЕООД е регламентирана от Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа и има издадено Удостоверение № 1463/27.06.2012 година от Министерството на труда и социалната политика. Основната дейности на фирмата е консултиране и подбор на морски специалисти. Дейността на фирмата е продължение на дейността на "K"-Line и компанииите от групата, започната през 1997 година. Дейността започва с наемането на двама морски офицери. Към началото на 2008 година броят на българските офицери, работещи на борда на корабите на "K"-Line е 260 и в допълнение 49 практиканти и кадети. Като част от "K" Line, "Старгейт Маритайм" ЕООД изпълнява корпоративната политика за дългосрочно планиране на човешките ресурси. "Старгейт Маритайм" ЕООД е единствената компания на българския менинг пазар, която има директни правомощия от Компанията да координира дейността по планирането, наемането и обучението на морските офицери. Източник: http://www.stargatemaritime.com/bg/about.aspx

Управител на "Старгейт Маритайм" ЕООД е к.д.п. Андриян Евтимов, който неотдавна беше утвърден като морски посланик на България в Международната морска организация (International Maritime Organization - IMO). Кандидатурата на българския капитан получи подкрепата от Изпълнителната агенция "Морска администрация", Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" и Техническия университет във Варна. Морските посланици на IMO имат за цел да популяризират морската индустрия сред младите. Капитан Евтимов презентира програмата за предстоящата дейност, която ще е да привлече младежите към този сектор, като ги запознае с възможностите за кариерно развитие в индустрията. Освен срещи с младежи, той ще потърси подкрепа от общината и държавата през 2017 г., когато Варна става европейска младежка столица, градът да бъде домакин на ежегодната конференция, посветена на разивитието на човешките ресурси на английската организация "Информа". Досега тя не е била провеждана у нас. К.д.п. Андриян Евтимов е от Варна, завършил е корабоводене в университета "Токай" (Япония). Професионалният му път започва в "Параходство БМФ“, където през 1998 г. става капитан далечно плаване. Заемал е различни авторитетни позиции в морската индустрия, през последните годините капитан Евтимов е бил председател на Българската морска камара, във време, когато сдружението е с ключово значение за голям брой компании от морската индустрия. Източник: http://uspelite.bg/izdignaha-kapitan-andriyan-evtimov-za-morski-poslanik-na-balgariya-1